Техническа неизправност или човешка грешка? Тези две версии разглеждат българските власти за трагедията с автобус на АМ "Струма".
 
"Според мен става въпрос и за двете неща. Автобусът се е ударил първо в дясната мантинела, след което е тръгнал към лявата. Голяма част от мантинелата, която разделя двете платна, я няма - може би 100 метра. Вратите на автобуса не са отворени. Или водачът не е реагирал да ги отвори, или говорим за повреда, която не е позволила да бъдат отворени.

Остава загадка защо вратите на автобуса не са отворени. Важно е да потърсят производителя на автобуса", заяви пред Bulgaria ON AIR Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. 
 
Той изрази съмнение, че ударът в мантинелата е предизвикал пожара.
 
"Зоран Заев каза, че хората са успели да излязат от задната част на автобуса. Двигателите на автобуса се намират там, пожарът не е тръгнал от двигателите. Това е малък автобус за 52-ма души, в случая не са много възможностите за внасяне на туби с нафта. За взрива, за който всички говорят, най-вероятно гумата се е спукала", посочи още Димитров.
 
"Не може еднозначно да хвърлим вината върху участъка, човешкият фактор е много важен. Няма удобно място, където да почиват водачите. Не знаем имало ли е двама водачи или един шофьор е чакал", изтъкна Димитров.
 
Журналистът от Северна Македония Огнен Цанцаревич заяви, че научават почти всички новини от българските медии и власти. В РСМ знаят, че пътниците в автобуса не били само македонци. 
 
"Разследването трябва да е съвместно. Съвместната работа е задължителна в случая", категоричен е Димитров.
 
"От години говорим, че трябва да се спре войната по пътищата. Трябва да се стигне до причината за този инцидент и да се предприемат действия, за да не се стига до следващи такива инциденти", каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ