Върховният касационен съд (ВКС) спря делото за "Царска Бистрица" и сезира Конституционния съд (КС), съобщи lex.bg.

На четвъртия казус от сагата за т. нар. царски имоти, по който трябва да се произнесат, върховните съдии решиха да поискат тълкуване от Конституционния съд за това какви са правното действие и последици от решението му от 4 юни 1998 г., с което обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Определението е на състав с председател Маргарита Соколова и членове Светлана Калинова (докладчик) и Гълъбина Генчева. След това ще се вземе решение на кого е Царска Бистрица.

Решението по това дело може да повлияе на всички други съдебни решения за собствеността на имотите на Сакскобургготски.

Делото за "Цapcĸa Биcтpицa" бeше peшeно нa пъpвa инcтaнция oт Coфийcĸия oĸpъжeн cъд в пoлзa нa дъpжaвaтa пpeз 2014 г. Три години по-късно и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнa двopeцa зa дъpжaвeн. Досега и по останали искове срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза върховните съдии се произнасяха, че са държавна собственост. Първо през ВКС през 2012 г. мина дeлoтo "Kpичим", а после и "Capъгьoл", и "Cитняĸoвo". Делото за двореца Врана след месец ще бъде гледано от Апелационния съд.

Въпросът за това какви са последиците от решението на КС от 1998 г. стои в основата на спора за царските имоти. Двете страни - Сакскобургготски и сестра му от една страна, и държавата - от друга, застъпват различни тези.

Тази на държавата е, че решението на КС има стойност единствено на декларация, даваща оценка на минали събития, но няма правна стойност на реституиращ акт.

Защитниците на Симеон и Мария Луиза - адвокатите Ели Христова и Валя Гигова, обаче не са съгласни с подобно разбиране. Те твърдят, че решението на КС има конститутивен ефект и правовъзстановително действие. Това означава, че самото решение има пряк реституционен ефект и възстановява правното положение такова, каквото е съществувало преди приемането на закона за отнемане на имотите на бившите царе. Т.е. след произнасянето на КС през 1998 г. техните наследници са собственици на имуществото, предмет на отнемане със закона от 1947 г.

Още през 1995 г. Конституционният съд излезе с решение (пълния му текст виж тук) за това какви са правните последици от неговите решения, с които закон се обявява за противоконституционен. Като първо посочи, че те имат конститутивен ефект, а действието им е равносилно на отмяна на закона. Освен това, решенията на КС са задължителни за всички и то в цялост - мотиви и диспозитив.

В решението си от 1995 г. КС прие, че при отмяна на закон като противоконституционен се възстановява правното положение такова, каквото е съществувало преди приемането му.

В случая с царските имоти обаче няма предишен закон за собствеността на Фердинанд, Борис и наследниците им. Затова, според защита на Симеон и Мария Луиза, неговото обезсилване с решението на КС води до отмяна на създадените с него правила и възстановяване на предишното положение.

Тяхното виждане е, че когато актът, който материализира правния способ за придобиване на право на собственост - в случая ЗОДСИСБЦ, бъде отменен, отпада правното основание, породило правото на собственост, както и легитимационната функция на акта.

Пред ВКС тезата им е, че дори и да се приеме, че решението на КС от 1998 г. няма реституционен ефект, то от влизането му в сила имотите на царя и сестра му са им върнати въз основа на Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти. Той регламентира, че се възстановява собствеността и върху всички движими и недвижими имущества, "отнети без законово основание или отчуждени не по установения законов ред от държавата, от общините и от народните съвети в периода от 9 септември 1944 г. до 1989 г.".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!