Срамота: Изхвърляме 90 килограма храна за 500 лева, а някои хора нямат какво да ядат...
Най-съществена част от „брака” са плодове и зеленчуци, почти толкова са и морските продукти. Макар да се казва, че е грехота да се изхвърля хляб, голям процент от съдържанието на кофите са именно тестените изделия. Често на боклука се оказват също млечни и месни продукти,.
Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна. В световен мащаб разхищенията достигат 1 млрд. тона – на фона на много гладуващи, които биха се възползвали от дарена храна.
Грешки при пазаруването водят до изхвърляне на храна. Например – не си правим списък, слагаме хаотично продукти в количката, купуваме продукти на промоция с по-къс срок на годност складираме големи количества, пазаруваме гладни и не следим хладилника. Понякога „залежават” и пакетирани продукти по шкафовете, като в един момент срокът им на годност приключва.
Цанка Миланова призна още, че въпреки усилията на Българската хранителна банка, все още се спасява едва около половин процент от 670-те хиляди тона бракувана храна.
Последвайте ни
0 Коментара: