В момента няма да е здравословно за БСП да прави коалиция с ДПС след предсрочните парламентарни избори, коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев.
Той посочи, че са управлявали два мандата с ДПС и не смята, че те са извлекли поуките от собствените си грешки. Според него в момента за първи път от много време има чуваемост за политики. БСП трябва да заложи на конкретни политически, икономически и социални ангажименти заедно с нови лица и енергия, смята Станишев. Той посочи, че е много важно да има ясна програма, около която да се оформи бъдещото управление, както и ясно коалиционно споразумение и механизъм за вземане на решенията.

Според него партиите трябва да мислят и за българското председателство на Европейския съюз. За БСП е важно да остави зад гърба си стари коалиционни мантри, да действа отговорно и в интерес на държавата, без да бъде заложник и да плаща цената за поведение на наши партньори, каза Станишев. Той апелира политиците да имат по-умерено поведение по време на кампанията, да спорят за политики, но да не отправят личностни нападки. На въпрос за евентуално управление на БСП с ГЕРБ, Станишев отговори, че за коалиции преди избори не се говори и сега няма да дава препоръки. По повод внесения от ГЕРБ днес законопроект за промени в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района, Сергей Станишев коментира, че това е политическа игра предизборно.

Той подкрепи позицията на ръководството на БСП за смесена избирателна система. Много обичаме да се търси магическо решение - ще сменим системата и ще ни се оправи всичко, коментира Станишев, но отбеляза, че умеем да "покваряваме" всяка система. Според него следващото редовно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар. Това, по думите му, е най-чистият вариант. Според Станишев най-логичното е, ако Гюнтер Йотингер поеме ресора на Кристалина Георгиева, новият български еврокомисар да вземе неговия - дигитална икономика. Според лидера на ПЕС през тази година се открива възможност за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия.

Той изрази надежда и за постигане на по-цялостна политика на Европа за овладяване на бежанските потоци. В отговор на въпрос Станишев коментира, че оставката на Георги Първанов като лидер на АБВ е предимно проява на инстинкт за самосъхранение предвид резултатите, които се очакват за партията на предсрочните избори. Традиционно в началото на годината Станишев събра представители на медиите на баница с късмети и сам си изтегли "Силна воля и късмет ще те водят все напред". "Неопределено, но позитивно", коментира късмета си той.