Стартира нова Социална телевизия „БГ СВЯТ“. Проектът е за онлайн платформа, която ще предоставя по-широк достъп до информираност на обществеността чрез свободни продукции на различни теми, отразяващи обществения, социалния и културен живот у нас, както и на хората с увреждания, и техните близки. Фокусът на онлайн телевизията е да съдейства за подобряване качеството на живот на хората и да популяризира добри практики в социалната, здравната и културната сфера. Проектът се реализира от Сдружение „Тишина“ с подкрепата на Столичната програма „Социални иновации“.
Социалната онлайн телевизия „БГ СВЯТ“ стартира с професионална телевизионна реализация на поредица от пилотни предавания. Две от тях показват успешните социални услуги в столичния Дневен център за хора с ментални увреждания „Света Марина“ и в Центъра за социализация, рехабилитация и интеграция /с приоритет ползватели с увреден слух/ – „Чудеса“, който предлага услуги в областта на културата, изкуството, танцовите и приложни изкуства.

Отделно предаване е посветено на личната история на една борбена майка – Веселина Томова, чието дете е с аутизъм и епилепсия, и посещава с голям интерес Център „Чудеса”. Тя самата обучава други деца и младежи в ръчно приложно творчество.  Предаването „Култура по време на COVID 19” е филм за единствения театър с участието на актьори с увреждания – театър „МИМ-АРТ“.

Други две предавания, които скоро ще бъдат качени на платформата, са на здравна тематика. Едното е: „Физиотерапията - важна част от профилактиката и доброто здраве“ и представя физиотерапевтичните услуги, които се предоставят в една от столичните поликлиники – 13-то ДКЦ.
Част от заснемането на предаването с майката Веселина Томова (в дясно)

Второто здравно предаване - „Лекари на първа линия“ – е разговор с директора на столично ДКЦ д-р Райна Божкова на социални и здравни теми в условията на пандемията от COVID 19.

Предаването „Съвети за здравето“ дава полезна информация за лечението с натурални и билкови продукти, рецепти за здравословно хранене и народна медицина. 

Амбицията на проекта Социална онлайн телевизия „БГ СВЯТ“ е да се възползва максимално от неограничените възможности на онлайн пространството, за да може информацията да достига до по-широка и различна аудитория. Платформата ще излъчва също така музикални клипове и театрална продукция на независими творци на свободна практика и културни формации.

Проектът онлайн Социална телевизия „БГ СВЯТ“ дава възможност за реализация на хора с и без увреждания чрез включването им в професионалния телевизионен екип и създаване на необходимата творческа среда за монтаж на телевизионен материал, дублаж, адаптация и озвучаване. В процеса на работа привлечените хора с увреждания ще придобиват необходимия опит.