Смартфоните и таблетите са част от нашия живот и дори вече не се замисляме колко много ни помагат те. Но рядко се сещаме, че сред нас има и хора, които не могат да ги използват пълноценно, защото никой не им е показал как да го правят.

Последната година и половина, в която се сблъскахме с пандемията от COVID-19, мобилните технологии се превърнаха в най-безопасния начин да се забавляваме, да получаваме информация и същевременно да си помагаме в много ежедневни задължения.

Къде можем да получим обучения по дигитална грамотност?

А1 в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“ започва безплатни обучения по дигитална грамотност за възрастни като част от инициативата „Интернет за всички 55+“. Тя цели да скъси дигиталната дистанция между поколенията, което е изключително важно за тази възрастова група, за да придобие знания в технологично отношение и да е в крак с времето.

През 2019 г. кампанията на А1 „Интернет за всички: 55+“ включваше редица локални обучения за възрастни, а от тази година уроците са още по-лесни за усвояване. Те обхващат видео материали, в които нагледно се обясняват най-често необходимите функции и възможности на устройствата. Видеата са  на разположение на всички желаещи хора от златната възраст в местни читалища в 20 населени места в България.

Програмата стартира преди дни и ще продължи до 15 октомври тази година.

Тя дава възможност за придобиване на дигитални умения на възрастните граждани на Белене, Варна, Дряново, Пловдив, Провадия, Радомир, София и селата Белцов, Брестовица, Буковец, Добрина, Дорково, Йоаким Груево, Караманово, Куртово Конаре, Кутово, Ново село, Радилово, Раковица, Ценово. Пълният списък на читалищата е достъпен на сайта телекома: https://bit.ly/Internet4All55

Какво представляват обученията?

Във всяко читалище възрастните хора ще могат да ползват таблети с мобилен интернет, осигурени от А1, както и да разчитат на читалищните служители, които да им помагат в процеса на усвояване. За тези, които се включат в обучението и попълнят изходния тест, е предвидена и томбола с награди.

Видеоуроците са разработени и заснети в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“ и имат за цел да покажат на възрастните хора как да си служат по-добре с мобилни устройства като телефони и таблети.

Курсовете дават необходимите знания как да направим настройки на телефона; да се свържем към Wi-Fi; да свалим и ползваме различни чат приложения и друга полезна информация и съвети.

За тези, които искат да преминат през обученията сами, A1 са предвидили и това улеснение, качвайки ги и в своя YouTube канал (https://bit.ly/Internet4All55Video).

Какво цели инициативата „Интернет за всички“

Международната инициатива „Интернет за всички“ на А1 Group, част от която е и А1 България, има за цел да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, включително хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места.

Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.