Правителството на Словения обяви днес, че ще спре обществения транспорт и ще забрани почти всички публични събирания за следващите две седмици, след като съществуващите мерки за ограничаване на коронавируса не са успели да го ограничат в достатъчна степен.

От утре поне за две седмици всички събирания, с изключение на тези на членове на семейството или домакинството, ще бъдат забранени.

Повечето изключения, които понастоящем разрешаваха пресичането на границите на страната, също ще бъдат премахнати, каза вътрешният министър Алес Хойс на пресконференция след правителствено заседание, без да дава повече подробности.

Общественият транспорт също ще бъде спрян от събота сутринта.

Правителството разпореди също така от понеделник да се затворят всички търговски центрове и несъществени магазини.

Училищата и университетите ще продължат онлайн уроците поне през следващите две седмици.

Новите мерки идват две седмици, след като словенските власти обявиха частично блокиране, забраняващо събирането на повече от шест лица на открито, пътуванията между общините, както и задължителното използване на маски за лице на публично място.

"Мерките, които са в сила от 26 октомври, имат частичен успех и новите случаи продължавата да растат експоненциално", заяви министърът на здравеопазването Томаз Гантар.

Дневният брой на смъртните случаи сред пациентите с коронавирус продължава да се увеличава, достигайки 41 днес - най-високият брой жертви от началото на пандемията.

Държавата-членка на ЕС с двумилионно население се измъкна от най-лошото от първата вълна на пандемията, но беше силно засегната от втората, като сега има над 50 000 потвърдени инфекции.