Докато някои ентусиасти във фитнес залата предпочитат да прекарват час в потене на пътеката за бягане, други са готови по всяко време да обърнат гръб на подобна активност и да се придържат към железата. Що се отнася обаче до спора коя форма на тренировка е по-добра, няма как да обявим ясен победител, защото всичко зависи от индивидуални предпочитания и фитнес цели. Но що се отнася до различните ползи, докато силовите тренировки горят повече калории в сравнение с тичането, изследователи от университета в Копенхаген откриха, че кардиото се оказва по-благоприятно за метаболизма на трениращия.

Публикувано в Journal of Clinical Investigation Insight, изследването посочва, че кардио упражненията стимулират производството на метаболитен хормон FGF21. Предишни фармакологични и генетични опити показват, че при животните FGF21 функционира като ендокринен фактор, чието повишаване участва в намаляването на телесното тегло, намаляването на хипергликемията и хиперлипидемията, облекчаването на черния дроб и увеличаването на инсулиновата чувствителност. 

Сбогувайте се бързо и лесно с излишните килограми с тази проста ябълкова диета!

Не е случайно, че при това положение се провеждат опити за използване на FGF21 като лекарство в борбата с диабета, затлъстяването и други метаболитни нарушения. Проучването обаче на копенхагенския екип демонстрира, че производството на полипептида може да се стимулира съвсем естествено посредством бягане и каране на колело.