Исканията на протестиращите срещу мръсния въздух в София съвпадат с програмата на Общината за решаване на проблема. Така кметът Йорданка Фандъкова отговори на недоволството на гражданите, които се събраха пред Столичната община. Фандъкова обяви, че по две европрограми започва подмяна на отоплението на 20 хиляди домакинства, които ползват нискокачествени въглища и дърва за огрев.

"Това на практика са малко по-малко от половината домакинства на територията на общината, които се отопляват с твърдо битово гориво. Знам, че инвестициите са сериозни. Включваме подмяна на отоплението с отопление на газ, отопление с централно топлоподаване, електричество. Там, където това не е възможно, включваме и печки на пелети".

Утре ще бъде обявено кой поема функциите на подалия оставка зам.-кмет по транспорта. Кметът на София  Йорданка Фандъкова обяви, че също е поела своята отговорност по случая:

"Аз моята политическа отговорност си я нося. Това да се лиша от един от най-важните заместници, който отговаря за мащабните проекти и да остана днес без човек, който да бъде пряко ангажиран, това е доста сериозна отговорност".