„В последните 2 седмици много хора останаха вкъщи, изпълнявайки ограничителните мерки срещу коронавируса“, така започва пост на столичния кмет Йорданка Фандъкова в личния й фейсбук профил.

БЛИЦ TV: Невиждана гледка на бул. "Витоша" в понеделник насред COVID-19 СНИМКИ

„Така домовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, включително кухни на мастър-шефове, сцени на „България търси талант“ и строителни площадки на майстори, решили, че сега му е времето на ремонта, планиран за лятото. 

И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, по едно и също време. Така, може би парадоксално, но физическата дистанция, която трябва да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки. 

В последните дни получих десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи. 

Забраните за определени часове са ясни, полицията може да ги контролира и налага санкции. Но освен наредби има и разбиране, което да проявяваме. 

Шест крути мерки в София! Затварят пазарите, училищата и... ВИДЕО

Законово и житейски е неизпълнимо да отговоря на призивите да издам заповед за забрана на всички домашни ремонти и шумни дейности вкъщи по всяко време на денонощието. 

Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране и да намери начин да говори със своите съседи. 

Етажните собствености могат и да приемат правилото, че за времето на извънредното положение, ремонти не могат да се правят. Има варианти, но за всички тях е нужно да си говорим и да стъпваме в обувките на другите. 

Стоим в къщите си и пазим дистанция, за да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите. 

Нека, докато пазим живота, да си опазим и нервите. 

И така, полека, докато се борим с коронавируса, да се научим и да живеем заедно. 

Защото всичко, което правим сега е, за да продължим да сме заедно!“, написа още Фандъкова.