Да се премахне възможността жилищни сгради да се маскират като общежития, ателиета и апартхотели. Това е едно от предложенията в първия пакет мерки срещу презастрояването на София, пише "Монитор"


Те ще се прилагат с промени в Закона за устройство на територията, които кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков внесоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изискванията за строителство са по-ниски”, заяви Фандъкова.

Досегашната практика показвала, че жилищни сгради се представяли от инвеститорите като общежития, ателиета и апартхотели, тъй като при тях изискванията за отстояния са намалени и режимът на паркиране е по-либерален.

Когато стаите в общежитие или апартхотел се продават като жилищни имоти обаче, собствениците нямат право да се регистрират, ползват само промишлен тока данък сгради и такса смет се пресмятат като за нежилищни имоти.

Освен всичко останало те не могат да се запишат в съответния район с постоянен адрес и да кандидатстват за детска градина или училище.

Да се създаде регистър на системите за паркиране, предлагат още кметът и главният архитект. Въпросните системи представляват метални съоръжения за многоетажни паркинги с рампи.

„Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация се демонтират и продават на друг обект“, обясни арх. Здравков.

„Затова настояваме тези системи да бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията“, каза Фандъкова.

В МРРБ ще се сформира работна група, която ще изчисти текстовете и ще се внесат в парламента. Ако промените в ЗУТ бъдат приети, те ще важат не само за столицата, но и за цялата страна.

Във втория пакет от промени в закона едно от предложенията е да се увеличат отстоянията при изграждането на сгради в жилищните комплекси, като по този начин ще се запазят зелените площи.

„Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите“, уточни арх. Здравков.

През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти.

С промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. „Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София.

С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват“, каза още Фандъкова.