Можем да твърдим, че след въвеждане на зеления билет имаме резултат от намаляване на замърсяването на въздуха по няколко от станциите. Това каза председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева по време на пресконференция в централата на ГЕРБ.

По думите ѝ обаче официална информация ще има след 24 часа. „За първи път в зимния сезон в резултат за анализ на данните въведохме мярката зелен билет. Тема, която беше поставяна многократно последните дни и по която бяха направени редица коментари, които се разминават с реалната ситуация“, каза Радева и уточни, че тя се оценява по данните на Изпълнителна агенция „Околна среда“.

„Причината в днешния ден да се приложи мярката зелен билет е в изпълнение на решение на СОС. Зеленият билет е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лв., като това позволява на всеки гражданин да ползва всички линии на градския транспорт.

„Тя е с 24-часова продължителност, като едновременно с това днес приложихме и мярката за разполагане на личните автомобили на гражданите на десет основни артерии на града, разположени в близост до големи спирки на градския транспорт. Целта е да дадем не просто да им кажем оставете колите си, а да ги оставят на удобно за тях място, където има добра възможност да се качат на градския транспорт. В края на деня и в началото на утрешния ден ще представим и анализите от прилагането на тази мярка“, каза Радева.