2000 лева глоба за сняг на спирка ще плащат 7-те фирми в столицата, които отговарят за почистването през зимния сезон. Столичният инспекторат е направил проверка на компаниите и е установено е, че са подготвени преди началото на сезона, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от стандарт.

"Спирките трябва да са изчистени до 7,30 ч. сутринта, ако не – има глоба 2000 лева", обясни Фандъкова. При над 5% непочистена зона по улиците пък няма да се плаща нищо на фирмите.

237 снегорина, 37 челни товарачи и малки роторни снегорини за тротоарите, ще се грижат за почистването на столицата през зимата.

При прогноза за снеговалеж снегорините трябва да са разположени на 68 точки в града, за да може да започнат да чистят веднага щом завали.

Общината контролира фирмите онлайн през джипиес, като във всички машини има датчици.

По заложените от общината приоритети в първите минути на снеговалежа фирмите почистват улиците, на които се придвижва градския транспорт. След това влизат в главните улици на кварталите, а после - и в малките.

20 млн. лв. са предвидени за снегопочистването на София. 15 млн.лв. от тях ще отидат за градската част, а останалите 5 млн. за общинските пътища. Във всеки район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите.

"Инвестираме и в малки снегорини, за да се чистят малките улици, където няма паркирани коли. С новите договори въведохме най-високия екологичен стандарт на камионите - Евро 6", обясни кметът. Предвижда се на всички почистващи машини да бъде поставен български и европейски флаг заради председателството на Съвета на Европейския съюз.

80 млн. лв. задели държавата за почистване на републиканската пътна мрежа през зимата, съобщи в началото на месеца регионалния министър Николай Нанков. 3000 снегорина ще поддържат пътищата в страната. Почти всички областни центрове вече рапортуваха, че са готови и снегът няма да ги изненада.

Областните пътни управления на София и Перник и ОПУ-София разработиха варианти за временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка. ЛОТ 2 на Автомагистрала „Струма" ще бъде поддържан от 21 машини, а за участъка от ЛОТ 1, който е ангажимент ОПУ-Кюстендил, са в готовност 12 машини с налични 600 тона сол и 3 тона химическо вещество.

Подготовката за зимния сезон в Кюстендил е на финала. Изпълнени са около 95% от задължителните преди зимата дейности. Фирмата, която по договор ще се грижи за зимното поддържане на общинските пътища е с изправна и обслужена техника и доставени на склад материали. От Областно пътно управление-Кюстендил информираха, че срещу поледици са предвидени 3 180 тона сол, 22 тона химически материали, 7150 тона пясък.

200 тона сол, пясък и луга са осигурени за зимното поддържане в Благоевград. В общинската фирма "Биострой", която чисти района, вървят в момента ремонти на почистващите автомобили и подготовката им за действие, на снегоринните дъски, както и на цистерните за разпръскване на луга.

Изготвен е и оперативен план за действие през зимните месеци, който е внесен за разглеждане и одобрение в общината.

Директорът на "Биострой" – Васил Бачев, увери, че дружеството е готово за първия сняг. Предприятието разполага с 15 снегопочистващи машини, които ще чистят улиците по четири предварително определени маршрута - приоритетно ще се чистят улиците в центъра на Благоевград, както и в районите на болничните заведения, училищата и автобусните спирки. След това машините ще поемат към кварталите и по-малките улици.

Работниците на "Биострой" в момента почистват превантивно шахтите и водостоците от паднали листа и боклуци, за да няма риск от наводнения в сезона на есенните дъждове.

От няколко дни върви и обследване на речните легла извън населените места на реките, явяващи се притоци на река Струма, намиращи се на територията на община Благоевград.