Инвеститорът, за когото  арестуваната кметица на „Младост” Десислава Иванчева съобщи, че е подал сигнала срещу нея, потвърди това. Александър Ваклин каза, че именно той е бил изнудван да плати подкуп от 250 000 евро, съобщава Нова телевизия. 

„Поведението на кмета беше невероятно безобразие. Просто тя трябваше да бъде спряна, защото щеше да повлече след себе си и други институции”, заяви Ваклин. И поясни, че е сезирал органите на реда за искане на 250 000 евро за съобщителна процедура.

Ваклин заяви, че по закон въпросната процедура трябва да се осъществи за 2 седмици

„Идеята за „зелен „Младост” е хубава, но беше опорочена по безобразен начин от този кмет”, коментира Ваклин. „Бих искал „зеления Младост” да не е само цвета на американската валута”, допълни той.

След сигнала за рекордния подкуп и други инвеститори се оплакаха от наситск. Кметицата Десислава Иванчева бавела преписките на инвеститори, докато не се съгласят да се откажат да строят в собствените си имоти. Вместо това им предлагала да ги разменят за общински терени.

„Тя ни предложи имот, който е в капитала на софийски имоти и ние да се откажем от нашите инвестиционни намерения и нашия терен и да реализираме нашите намерения там. И аз я попитах: „Добре, вие водите такива преговори, а упълномощени ли сте за това нещо? Тя каза, че имала одобрението и съгласието на Фандъкова”, разказа инвеститор.

Самата Йорданка Фандъкова също не може да се разпорежда сама с общинските имоти. Това става само с решение на общинския съвет.

„Тя трябваше да направи списък с частните терени, на които не иска да се строи,  и списък на терените, които са общински и могат с тях да се обезщетят собствениците. Тази среща беше преди 2 месеца, такъв списък не сме видели”, заяви Николай Стойнев, председател на постоянната Комисия по икономика и собственост.

Говорителят на Десислава Иванчева коментира, че целта й е била да запази зелените площи в квартала. Той потвърди, че кметицата е бавила инвеститорски преписки.

„Има такива преписки, но забавянето на е престъпление, прави се от г-жа Иванчева и нейния екип, за да се установят фактите, въпросителните около въпросните територии”, заяви Петър Кърджилов.

Дали забавянията на преписките са били в разките на закона, предстои да установят проверките в район Младост.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ