Истински екшън се е разиграл в столичното метро. Млад мъж е припаднал и се е наложило полиция и линейка да го причакват по спирките.

Ето какво разказва във Фейсбук очевидец, който е подал и сигнал до съответните институции:

"За пореден път се убеждавам днес, колко глупава, смотана, егоистична нация сме, с липса на най-нормални морални ценности!!!

Пътувайки в метрото за работа, се возя в най-старите мотриси, големите ръбестите, руските.

В един момент виждам две момичета, които настоятелно ходятр и натискат копчето, над което пише "При опасност, задръжте бутона и спрете влака!" 

Попитах ги дали имат нужда от помощ, тъй като съм забелязал какво правят и те ми казаха, че в последното вагонче на влака има някакъв човек, който получава странни гърчове. 

Това, което ми направи впечатление е, че някои хора го гледаха с отвращение, други се правеха, че нищо не се случва и си гледаха настрани...

Започнах да разсъждавам, че ако позвъня на 112 ще отнеме време докато сигналът ми се прехвърли към съответните институции, затова директно потърсих номер на Оператор на "Метрополитен" .

За нула време се свързах с едно момиче, на което след като започнах да й обяснявам ситуацията спомена, че ще ме прехвърли към колегата й за подобни аварии. 

Още не го беше изрекла и вече се чу мъжкия глас. Без мелодии... без "Вашето обаждане е важно за нас!" 

Обясних му, че точно в момента се намираме на станция "Младост 1" в посока център, и че в последния вагон има човек с гърчове и неадекватно, буйно поведение, на който вероятно му е необходима медицинска помощ. 

След като дадох номерът на вагончето (който на този вид мотриси е изписан с големи, сребристи цифри отвън), а това се случи като слезнах на станция "Мусагеница" за да ги видя, ми казаха, че на станция "Жолио Кюри" ще ме чака екип, който ще съдейства. 

Действително, на станцията двете дами продаващи билети, вече бяха застанали в двата края на станцията, едната спря машиниста, а другата се огледа за да й махна и да дойде при мен.

След като видя гърчещия се човек, подаде сигнал по радиостанцията на полицая, който вече тичаше по ескалаторите надолу. БУКВАЛНО ТИЧАШЕ!!!!

Качи се при мен и говореше с медицински екип по радиостанцията си, като каза "Не смея да го пипам, в странен гърч е, който не е епилептичен, страх ме е да не му причиня някаква травма, а и ако се агресира, има прекалено много цивилни... " 

От радиостанцията, казаха да го наглежда и да отдръпне цивилните, а на станция "Стадион Васил Левски" ще чака медицински екип. 

Беше наредено, на машиниста да тръгва, а аз проявих готовност да помогна на полицая, ако човекът се агресира, за да го задържим, като същевременно помолих пътниците да се отместят в другия край на вагончето. 

И СЕГА..... 

Получих информация, че той се е качил чааак на станция "Искърско шосе" , а до Мусагеница са 6 станции, или около 15-20 минути път. И никой не се е обадил, гледали са го най-безцеремонно. 

На станция "Стадиона" , вече имаше медицински екип, дамите от касите и втория полицай. 

Този полицай от предишната станция отиде към човека и го заговори "Господине, здравейте, добре ли сте?" 

Младежа излезе от транс, огледа се и каза, че е добре, но очевидно тялото му още трепереше..  полицаите му помогнаха да се изправи, благодариха ми за съдействието и го изкараха на перона, където вече го поеха заедно с медицинските лица. 

И така... една най-простичка ситуация ме накара да се запитам... ако не бях видял тези две момичета... колко ли време щеше да отнеме преди някой да се сети и да позвъни?!?!?!"