Глоби за 453 363 лева са отнесли софиянци за хвърлени боклуци на земята, зарязана кола в тревата, хвърлени на земята боклуци или нерегистрирано куче. Това сочи финансовият отчет на Столичния инспекторат от януари до ноември 2016г, пише "Монитор".

Гражданите обаче доброволно са платили едва 38 310 лева. Още 17 744 лева пък са постъпили в сметката на Столична община едва след като е образуван изпълнително производство по Наказателните постановления.

Отделно са санкционирани 48 731 човека с констативен протокол, а на 5763-ма са написани актове. Фирмите, които чистят града пък са отнесли глоби за 99 273 лева.

Сред най-честите нарушения са и разлепването на афиши, плакати, листовки и некролози на лампите, кофите, фасадите на сгради, огради, дървета и на всякакви други непредвидени за целта места. Освен това глоби са писани и замърсяването и изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци на местата за обществено ползване.

Софиянци са изкоренявали и цветя, дървесни видове и чупили клоните им, както и газенето на обособените тревни площи. В списъка с нарушения е и писането и драскането по сградните фасади, оградите и по пътните съоръжения.

От началото на силния сняг пък над 300 собственици на сгради и магазини са отнесли глоби защото не са почистила леда пред блока. Не можем да сложим пред всеки блок инспектор, който да следи, а и не е това целта. Трябва да се знае, че контрол има, но и гражданите да знаят задълженията си и дават пример, обясни шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Над 1,89 милиона лева пък са платили търговците за сергии и кръчмарите за масите си на открито. Инспекторите всеки ден обикалят и глобяват за превишаването на заплатената предварително площ, на която да се разположи стоката. Строителите пък са дали 153 933 лева, защото са ползвали тротоар или друг вид общинска собственост.

Общо 88 084 столичани пък са алармирали за проблем в града, като средно на ден валят по 264 сигнала. Най-често за жалбите подавани до неспешния телефон на Столичния инспекторат 02/987 55 55. Той е денонощен, но операторите не обработват анонимни оплаквания.