Нова интерактивна карта показва изоставени терени в София, които са подходящи за градско земеделие. Проектът е подкрепен от Столична община и инициативата й „Визия за София“. 

Изобщо не става въпрос за междублокови пространства, в картата почти няма такива. Не говорим да се садят домати пред блока. Става въпрос за изоставени терени в града, частни или общински, които могат да бъдат използвани, заяви пред БНТ Любомир Георгиев, част от екипа, създал картата.

Той уточни, че, ако отглеждаме плодове и зеленчуци в градска среда, целта е не толкова да се изхраним, а да се създаде общност и да се подкрепи биоразнообразието в градска среда.

 

 

източник: gis.sofproect.com

Ландшафтният архитект Александър Недев посочи, че в миналото в Софийското поле са се отглеждали и житни растения, и зеленчуци. Но днес трябва да отчетем промяната в градските условия, замърсяванията с фини прахови частици (ФПЧ) и от автомобилното движение.

„Продукцията, която ще получим, трябва да е безопасна за консумация“, подчерта той. 

Любомир Георгиев даде за пример градина в квартал „Дружба“, където се отглеждат домати. Хората са  правили проби на почвите и продукцията и не са открити вредни замърсители.

Терените в картата са идентифицирани според собственост и предназначение, оценена е близостта им до градски транспорт и водни обекти.