По традиция Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза 24 май с академично тържество в аулата. В началото ректорът на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков критикува това, че политици са застанали начело на празничното шествие в София, и отбеляза: „Безобразието се превръща в традиция“.

„През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Винаги традиционният ред е бил следният, най-отпред върви българското духовенство, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлият празник“, каза проф. Анастас Герджиков.

Но ректорът на висшето учебно не трябва да обвинява общината, а президентството. Истината е, че до преди две години винаги пред шествието спираха и представителите на СУ - академичния съвет и ректора, заставаха отпред.

В последните две години обаче промяната се прави по искаме на Протокола на президентството. Така че, те трябва да обяснят защо имат това изискване.