Десетки души се събраха в столицата на шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Васил Левски, организирано от НФСБ по повод 145-ата годишнина от гибелта на Апостола, съобщава „Фокус“. Шествието започна в 17.30 часа пред паметника на Левски и ще завърши с поклонение пред паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“, където има хипотеза, че е бил погребан Апостола.
В поклонението участват и заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно събрание.

"Без Васил Левски нямаше да я има България и ние днес щяхме да говорим на друг език", каза вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се чества и уважава от целия български народ, може би защото това е първият ден на неговото безсмъртие. Макар и тъжен повод, този ден е много важен за нашата история, защото отдаваме почит на българина, без когото нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас днес или щеше да ни има, но щяхме да говорим на друг език", каза още Симеонов.