Изпълнителният директор на столичното общинско дружество „Чистота Искър” Юлиян Методиев е отстранен от длъжност. Това съобщиха от Столичната община, цитирани от Дарик.

Решението е взето в хода на проверката за дейността на дружеството, която започна след като от групата на БСП в Общинския съвет на София поискаха разяснения защо „Чистота Искър” е сключвало договори за наем на техника в размер на 12 милиона лева с фирми, една от които Грийн Партнърс на Румен Гайтански – Вълка. Проверката е показала още, че има съществени пропуски в управлението на дружеството, допълват от Столичната община.

Според финансовият отчет на Общинското дружество „Чистота Искър” за 2018-та година разходите му  за външни услуги са в размер на 12 милиона и 100 хиляди лева. Защо голяма част от тях са отишли за наем на техника от фирма Грийн Партнърс, собственост на шумно отстранения от почистването на София преди 12 години бизнесмен Румен Гайтански Вълка? Това попита общинският съветник от БСП Милка Христова в Столичния общински съвет преди седмица.

Започналата проверка на Столичната община показва, че такива договори са сключвани и че има  „съществени пропуски в управлението на дружеството”, които са довели и до отстраняването на изпълнителния му директор Юлиян Методиев. „Чистота Искър” отговаря за почистването на районите „Красно село”, „Красна Поляна“ и „Люлин”. Като идеята на администрацията е до 2020 та година почистването и сметосъбирането на цяла София да се поеме от общинското дружеството.

Резултатите от проверката на „Чистота Искър” ще бъдат предадени на компетентните институции, съобщават още от Общината.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!