Вариантът едни от най-натоварените артерии в София - бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител", да станат еднопосочни, е бил обсъждан на вчерашното заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет, съобщи общинският съветник Симеон Славчев, който преди дни напусна Татяна Дончева. Той пусна и снимков материал със схема на евентуалното движение - как ще изглежда то, предава Канал 3.

"Идеята е бул." Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерски съвет и президентството, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", обясни той в профила си във Фейсбук. Той допълва, че одобрява предложението, защото така щял да се облекчи трафикът в центъра на столицата, а "Дондуков" да се обособи като самостоятелна, двупосочна велоалея и трамвайно трасе. "Държа да подчертая, че това предложение тепърва предстои да се обсъжда и разглежда в комисиите на Столичния общински съвет и с гражданите и на тази база ще се вземе крайното решение.Веднага заваляха и коментарите, като емоциите са в двата полюса - от прогнози за тотално задръстване на пъпа на София, до адмирации, че това е трябвало да се направи отдавна.

"Мога ли да попитам кой и с какъв акъл иска да направи" Цар Освободител" булевард с 4 ленти в едната посока... Вместо СОС и общинските съветници да се занимават с глупости, да вземат да помислят най-сетне за затваряне на улици в центъра и превръщането им в качествени пешеходни зони, да помислят за строителството на нови трамвайни трасета и т.н. Цялата тази работа отново ми мирише на партенка за отвличане на вниманието, докато нещо зловещо се приеме тихомълком...", гласи реакцията на столичанин. Докато друг потребител на социалната мрежа е написал под поста на общинаря: "Отдавна това трябваше да стане - винаги, където улиците са еднопосочни, и конфликтните зони са в пъти по-малко. Да не говорим, че "Цар Освободител" трябва да стане пешеходна - поне "Раковски" до университета - колите в този им обем нямат място в центъра". Самият Славчев се надява идеята да срещне одобрението на повечето общински съветници.