Извънредната ваканция в София заради студа и грипа се удължава с още един ден. Това е решението на кмета Йорданка Фандъкова. Първият учебен ден за столичните ученици ще бъде в четвъртък, 12 януари.

В над 70% от училищата на територията на Столична община все още цялостно или частично не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия, обясни Фандъкова.

Ето защо 11 януари (сряда) ще бъде неучебен ден. В голяма част от училищата на по-високите етажи и в северните или северозападните крила от сградите температурите са под нормите. Според изискванията на Столичната здравна инспекция за провеждане на учебен процес в училищата е нужно температурата в стаите да бъде над 18 градуса.
Замерванията продължават и очакванията са до четвъртък нужните температури да бъдат постигнати, написа кметът в профила си във Фейсбук.

12 януари (четвъртък) ще е учебен ден, като в правомощията на директорите е да вземат решения за режима на работа в конкретното училище.

Според Фандъкова проблемът със затоплянето на стаите идва от това, че по време на ваканцията отоплението е било намалено до минимум и отнема повече време температурата да бъде възстановена. Очаква се това да стане до четвъртък.

Съжалявам за неудобството за родителите, но здравето на децата е на първо място. При тази ситуация, при липсата на цялостно решение, рискуваме в утрешния ден, след като децата отидат на училище, малко след това да бъдат освободени от занятия, което би създало допълнителни затруднения, извинява се кметът на родителите.

Към учениците – класните и контролните са неизбежни, затова използвайте свободните дни да се подготвите добре за тях, напомня още Йорданка Фандъкова.