Стотици българи, много млади семейства с невръстни деца, облечени в народни носии, се стекоха в първия ден от Националния събор „Хайдут Генчо“ край Хисар. Фотообективът на БЛИЦ засне усмихнати майки, щастливи деца и весели мъже, които обясняваха на малчуганите кой е хайдут Генчо и защо това събитие е посветено на него.
 

Организаторите от Сдружение „Хайдути“ продължават и  днес да посрещат гости от цялата страна. Специално за събора са си дошли и хора от чужбина. „Българин съм, живея в Испания, сърцето и душата ми изгоряха по нашето, по родното. Всяка вечер слушам народна музика и си пийвам по малко нашенска ракия. Плача, когато чуя българския химн и се прибирам при всеки удобен случай. За тези дрехи, в които съм облечен, съм дал много пари, специална поръчка в Пазарджик. Обиколих хайдушките пазари, за да си набавя пушка, пищов и сабя. Много съм горд, че съм част от този събор“, разказа за БЛИЦ Станислав Иванов. 
 

Младият мъж е родом от Стара Загора, за втора поредна година си идва у нас с жена си и 3-годишния си син специално за „Хайдут Генчо.  Момченцето е облечено в миниатурни потури, бродирана ризка и елек, с астраганено калпаче. „Така възпитаваме сина си, в честност и родолюбие, искаме да се върнем да живеем в България, това ще стане след няколко години. Не искаме детето ми да живее по чуждите държави“, разказва още младият войвода. 
Кипра мома на 1 година и 11 месеца е препасана с бродирана престилка и бяла ризка с шевици. Ева Бедросян носи традицията в себе си, тъй като майка й Яница играе в една от танцовите формации в Хисар, а баща й Спас е част от сдружение „Хайдути“. Малката мома едва ли разбира какво се случва около нея, но с гордост показва носията си и позира пред камерите, когато й кажат, че е красива. 
 

Снощи съборът бе открит от организаторите и от кмета на община Хисар инж. Пенка Дойкова. На сцената излязоха самодейните състави и групите за автентичен и обработен фолклор от Хисарско, пристигнаха кукери от квартал Момина баня и ямболското село Джинот, които гониха злите сили. Днес изява ще имат фолклорните групи от страната. И в трите дни има конкурси за автентични носии, възможност за разучаване на хора от всички фолклорни области на България, улица на занаятите, демонстрация на замесване и изпичане на хляб „Вкусотиите на баба“ и редица други интересни събития. 

Днес в 11 часа хайдушката чета слезе от гората, на местността „Дюлите“ се завихри фолклорна фиеста. В 16.30 часа започват пехливанските борби, а в 17 часа членовете на Сдружение „Хайдути“ ще предадат на най-малките патриоти „Урок по родолюбие. В 19.30 часа е възстановката „Хайдут Генчо“, чакана с голямо нетърпениу от всички. В нея участват хайдутите от Сдружунието, които са от цялата страна и много самодейци от Хисар. След това програмата продължава с концерт на Росица Пейчева, с нестинарски и кукерски игри около огъня. 

„Утре, в последния ден от събора, в 5 часа сутринта, ще се посрещне изгрева на слънцето. Програмата ще продължи до 14 часа с изпълнения на фолклорни групи. 
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Фотограф: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ