Дограма, поставяна на разрушени къщи, трябва да бъде възстановена от собственици. Касае се за 4 случая на сгради, първоначално предвидени за ремонт, а впоследствие - за изграждане наново, съобщава Нова телевизия. 

На 11 декември Турхан Сали получава писмо от Община Хитрино, че трябва да върне дограмата, поставена на старата му къща. Тя се намира на метри от жп катастрофата. Беше каменна зидария и нямаше как да се ремонтира, обяснява мъжът. В сградата живеел със своята дъщеря. По думите му през пролетта на 2017 били поставени прозорци и врати и така живеели до лятото. През септември им било казано, че къщата ще се събори и ще се построи наново. 

Турхан посочва, че никой не му е казвал да запази дограмата. Той изнесъл багажа си, а по време на събарянето на сградата бил на работа. 
Жената, която живее в съседство Айнур Сали, също получила покана за възстановяване. Когато разбрала, че къщата й ще бъда съборена, за да я изградят наново - тя отишла да живее в съседно село.

Тя обяснява, че когато дошла на строежа, работниците й обяснили, че изхвърлили всичко, както и дограмата.
Йонка Делева също трябва да върне в общината дограма от старата си къща. Тя казва, че имало обаждане от кметството - за да кажат, че сменените прозорци и врати трябва да се приберат.

С това се заел сина й, който намерил друга фирма, за да я свали. Обажда се в съвета – пита ги къде да оставим дограмата. Казват – където намерите място, обяснява жената и допълва, че складирали дограмата под сейвант.

В един момент разбрахме, че я няма, допълва тя.
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил посочи, че при толкова много работа вероятно се касае за недоглеждане от страна на общината за това, че собствениците не са били известени да пазят дограмата.

Трябва и собствениците да бъдат заинтересовани в опазването на тази дограма. Ето в последствие излиза, че е двойно финансиране. И ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд Социална закрила, казва той. 

По думите на Исмаил се касае за 4 подобни случая, а общата сума е около 7-8 хиляди лева. 
Преди повече от година от социалното министерство са предупредили община Хитрино, че не трябва да се допуска двойно финансиране.

Изпълнителният директор на фонд "Социална закрила" Марина Сандова посочва, че целта не е да се ощетят лицата, защото те са пострадали и без това много от инцидента.

Тя посочва, че към фонда собствениците не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да обезвъзмездят хората, допълва тя.