Мутирал щам на птичи грип върлува по патиците в Египет. Има опасност заразата да се пренесе у нас с дивите прелетни птици и да предизвика нови огнища. Това съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков. Той уточни, че заплахата от заболяването ни дебне два пъти в годината - през есента от Сибир, а напролет - от Африка. 

За 2018 г. година у нас бяха потвърдени 26 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) в 5 административни области - Пловдив, Хасково, Стара Загора, Добрич и Ямбол. Общият брой на унищожените птици във всички засегнати стопанства бе над 1 000 000, съобщава "Марица".

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпространението на болестта са пробиви в биосигурността на фермите, отглеждане на птици на открито и липса на био​контрол по време на транспорта на пернатите. В тази връзка БАБХ извършва по-стриктни проверки в стопанствата, произвеждащи яйца. Заради предстоящия Великден ще бъдат засилени и инспекциите в складовете, търговските обекти и по пазарите.

Въпреки големия брой унищожени кокошки носачки засега няма дефицит на яйца в страната. Недостигът е компенсиран от новооткрити ферми, ​а младите птици ще започнат да снасят ​в края на март, уточни проф. Белоречков. ​Дали ще има скок на цените им преди християнския празник обаче, е трудно да се каже отсега. По последни данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища в Пловдив цените на едро са варирали от 19 до 25 стотинки за брой. Най-скъпите яйца в търговската мрежа са 32 стотинки за размер L.