Пловдивската строително-инвестиционна фирма "Джи Ти инвест" ООД фалира. Решението за обявяване в несъстоятелност е взето само преди дни на 14 ноември от Окръжен съд Пловдив.

До тежката финансова развръзка дружеството бива докарано заради теглене на огромен кредит от близо 2 млн. лв., уточнява TrafficNews.


Собственици на фирмата са Тройчо Недялков, който от над 20 години е в строителния бранш в Пловдив и региона, и Георги Жичев. Двамата съдружници учредяват фирмата през 2006 и разпределят 50 на 50 капитал от общо 5000 лв.

Само година по-късно двамата теглят банков кредит от 922 000 евро за целите на изграждането на огромен спа апатрхотел в Пампорово - комплекс "Пампора".

Залагат дружествените си дялове пред банката кредитор и правят договорна ипотека върху имота в ски курорта. Дружество започва строеж и се опитва да продава на зелено апартаментите в сградата, но неуспешно.

Не успяват да покриват вноските по кредита си, който е с първоначален срок за погасяване 2010.

Със споразумение за залог на търговското предприятие, Недялков и Жичев издействат нова крайна дата през 2016 година, но така и не изплащат огромния борч. Фирмата е обявена за неплатежоспособна още към февруари 2014.

Недялков преди години беше замесен в скандал с кредити, теглени от строителни работници, които твърдят, че са предавали парите на работодателите си под угрозата, че ще останат без работа.

Проверката срещу него обаче беше прекратена поради липса на достатъчно доказателства и изтичане на давностните срокове.

Към днешна дата съдът е постановил прекратяване на дейността на "Джи Ти инвест", като е поставил със свое решение обща възбрана и запор върху имуществото на пловдивската фирма.

От банката кредитор "Юробанк" са си изкарали изпълнителен лист, по който частен съдебен изпълнител в момента е пуснал търг за продажбата на хотела с цел обезщетяване на вземанията на банката.

Хотелът е на груб строеж, като в него има огромен спа център, басейни, пул-барове, ресторанти, игрални зали, ски гардероби, офиси, магазини, гаражи и над 80 апартамента. От друга страна дружеството няма пълна собственост върху земята отдолу, а само 65% идеални части.

Търгът е обявен с първоначална цена от 935 804 лв без ДДС, което пък ще се начисли в размер на още 187 хиляди лева.

Тепърва предстои да стане ясно дали ще има интерес към комплекса, тъй като огромен брой строителни мастодонти край ски пистите бяха сполетени от аналогична съдба.

Това са гигантът "Магнолия холидейз", апартхотел „Сидер Хайтс" 3, хотелски комплекс "Зарена", Жилищно-хотелски комплекс „Долината на Орфей" и "Родопи Даймънд" - всички в Пампорово.

Част от тях от години вече се разпродават, като ЧСИ-тата инициираха отделни търгове за апартаментите в тях поради невъзможност за продаване на целите комплекси.

Фалитът на множество строителни предприемачи, инвестирали в т.н. ваканционен бум, се случи по време на икономическия крах между 2007 и 2012 година. Последиците обаче са факт и до ден днешен, а по-голямата част от гореизброените строителни гиганти стоят недовършени като паметник на банкрута.