Високообразованите кадри от Македония, които следват в България, все по-рядко се връщат в Македония, след като се дипломират, твърдят завършили в България, пише македонският вестник “Дневник”.
След като се дипломират, те веднага започват работа във фирми в България, където имат добра заплата. Източниците на вестника казват, че в България имат възможност да градят кариера и за специализация в други европейски страни, особено онези висшисти, които работят в европейски компании.
Много студенти от Македония в университетите в София, Благоевград, Пловдив, Велико Търново казват, че българските дипломи им отварят вратите към Европа и много лесно си намират работа, защото в България има недостиг на високообразовани кадри поради големия отлив на собствена работна сила в другите европейски страни. Най-търсени са лекарите, фармацевтите, електротехническите специалности, завършилите информатика и др.
“Докато следвах, работех като сервитьор и печелех около 400 евро месечно. След като завърших техническа специалност, започнах работа в чужда компания, където получавам заплата от 700 евро. Не планирам да се връщам в Македония, защото трудно мога да си намерят работа и да си осигуря добра заплата. Планирам скоро тук да създам и семейство, а има възможности да заминем и в друга европейска страна”, казва 25-годишен младеж от Велес.
Македонците казват, че в началото приемат и по-скромни условия за започване на работа, само за да използват шанса да се специализират и да напредват, пише “Дневник”.
“Записах се в Медицинския факултет в Скопие, но от следващата година планирам да се прехвърля да следвам в България. Така дипломата ми ще бъде призната и от европейските страни, а това не може да стане с македонската, освен това ще мога да продължа и специализация в чужбина”, казва студентка от Крива Паланка. Младите хора твърдят, че условията за следване в България са по-добри от тези в Македония. Разходите за студентите държавна поръчка са малки, а те получават и месечни стипендии и други привилегии при следването, пише “Дневник”. /БЛИЦ