Преговори за намаляване на лихвите по студентски кредити водят от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) с Асоциацията на банките в България. Идеята е процентът да падне поне наполовина и от 7 да стане 3,5, дори 3%, и това да повиши интересът на колегите към заемите, обясни пред “Труд news” Даниел Парушев, председател на НПСС.

По думите му в момента има спад на желаещите да теглят кредити за образование и издръжка, не защото студентите са заможни, а защото се притесняват от високи лихви и не са достатъчно информирани какво им се предлага.

“През последните години се забелязва спад в студентската общност да прибягва към кредити, въпреки че всички държавни и частни университети могат да се възползват от програмата за това. Именно по тази причина ние от националното представителство сме решени да стартираме кампания, която да бъде насочена към студентите, които не могат да си покрият таксите за обучение, както и издръжката в университета, защото средствата ги има, държавата ги е отпуснала”, уточни Парушев по отношение на качените за обществено обсъджане държавни гаранции за кредитирането на висшето образование, които и за 2023 г. ще бъдат 40 млн. лв., и допълни, че голяма част от парите не се усвояват.

По думите му се води разговор с асоциацията на банките, за да може лихвеният процент да бъде намален и студентите да се заинтригуват. “Защото това е един от проблемите - когато студентите ги изплащат, че процентът е висок, те се притесняват. За да си покриват разноските, се налага да работят, но не по специалността си”, каза Парушев относно несигурността сред колегите му и изтъкна, че разяснителна кампания е нужна.

За периода от септември 2010 г. до края на 2022 г. са сключени общо 22 088 кредита на студенти и докторанти за общо над 159 млн. лв., сочи статистиката на МОН. От тях броят на предсрочно изискуемите е 1421, в размер на 7,7 млн. лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук