Burrtata Italiana запълва една почти празна ниша  в софийската ресторантьорска сцена - тази на автентичния, но модерен градски италиански ресторант, типичен за места като Милано и Ню Йорк.

Какво на практика означава това?
Например, че  в  Burrata Italiana ще ви посрещне задължителната за всяка традиционна италианска тратория пещ за пица, но с модерен съвременен дизайн, какъвто е и целия интериор и атмосфера в ресторанта. Или това, че авторските коктейли са важна част от менюто, наред с прецизната винена селекция, която не изключва и качествено вино на къщата. 

Единственият неподвластен на модата както в Италия, така и в Burrata Italiana, е вкусът на храната.

Както става ясно още от името, сиренето Burrata е кралицата на продуктите в менюто. Моцарела, ръчно пълнена със страчатела - това вълшебно съчетание от две сирена може да се открие по много различни начини в менюто на Burrata -   като самостоятелно предложение,  в класическа комбинация салата бурата с розови домати,  по-изненадващо като пълнена бурата с авокадо, като част от паста или като пица прошуто с бурата.

И като казахме пица, си идваме на думата - тя е една от безспорните звезди в кухнята на Burrata. Вече споменахме за професионалната пещ – познавачите веднага разбират за какво става въпрос, останалите могат да попитат за вида на брашното, от което се прави тестото – то също идва от Пулия и е различно от брашното за пастата. За да стане  вкусно  задължително се меси на ръка и отлежава 72 часа, а  перфектната пица се пече точно 150 секунди.

Почитта на Burrata към пицата личи и в избора на първата гост-звезда на ресторанта -  световноизвестният пица шеф Паскуалино Барбасо. Той не е само трикратен световен шампион по пица акробатика, а шеф с мисия  да  приготвя изключителна пица по най-атрактивен начин, за да привлече вниманието към италианския вкус и традиция.  

36-годишният сицилианец е гостувал във всички престижни ресторанти по света със своето уникално шоу,  но според думите му, акробатиката е само една забавна “подправка” към  истински важното - хубавата и вкусна пица. Шеф Барбасо започва кариерата си в семейната пицария Il Falco Azzuro в сицилианския град Азуро, където работи и до днес, когато не обикаля света.  

Защото според него тайната на вкусната пица е в това да започнеш да я правиш от малък под зоркия поглед на баща си и да не спираш никога.