Служители от Държавно горско стопанство - Малко Търново, заедно с представители на Община Малко Търново и Природен парк “Странджа”, почистиха от отпадъци замърсени горски територии. Общо 30 души от трите структури взеха участие в акцията, като бяха събрани над 30 тона боклуци.

Кампанията се проведе в местността “Кална нива”, намираща се на територията на стопанството. Горските служители споделят, че това е само малка част от силно замърсените участъци в горите. Според тях засиленият мигрантски поток има огромно влияние за количеството на отпадъците в горите в пограничните райони.

В акцията по почистване участва лично и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. Той благодари за инициираната акция и отбеляза, че заради нелегално преминаващите мигранти все по-често ще се налага да се организират събития по почистване. 

"Все по-често ще ни се налага да инициираме акции като днешната ако искаме да съхраним Странджа във всякакъв аспект! Благодарен съм на ДГС-Малко Търново, на Дирекцията на природен парк Странджа, на работниците от БКС към Община Малко Търново, на еколога на общината Мартина Коева, приемаща толкова присърце организирането на днешното почистване, на всички, взели участие по какъвто и да е начин!

Над 30 тона битови отпадъци от преминаващите мигранти, разпръснати в труднодостъпни места в гората, вероятно в близост до техни маршрути за преминаване! И това е само едно от местата със струпване!", каза Янчев, цитиран от Флагман.бг.

Грозни СНИМКИ от свинщините на ордите бежанци в приказната Странджа

Участниците в акцията по почистване смятат, че са необходими също много работа и съвместни усилия с обществото, за да се предотврати замърсяването на горски територии и пътища, посещавани най-често от туристи. Горските експерти още веднъж призовават всички гости на гората за самосъзнание и чувство на отговорност, за да запазим природата чиста, защото опазването на природата трябва да бъде приоритет за всеки един от нас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук