Съюзът на ветераните от войните от Сливен, Бургас, Стара Загора са издигнали искане техните организации да бъдат закрити след смъртта на последния им член. Това е признал в Ловеч капитан I ранг Марин Петков, зам.-шеф на Централния управителен съвет на организацията, съобщи днес Ганко Бенев, областен председател на ловешките структури на воините ветерани.
Според него най-яростни противници на тази идея към момента били ветеранските сдружения на Ловеч и Плевен с областен шеф Тодор Бакърджиев. Двата съюзи остоявали позицията, че организацията може да бъде спасена чрез приобщаването към нея на нейни сипманизанти, родни рейнджъри миротворци, родолюбци и наследници на бойците ветерани.
Според Ганко Бенев днес в региона ловешкият Съюз на ветераните от войните наброява 776 членове - от тях 641 са действителни ветерани, останалите 135 - техни наследници или родолюбци.

По неговите думи поне 5 воински паметници ще бъдат застроени в Ловешко през 2009 г. Първият от новите мемориали ще е в Априлци в памет на загиналите местни балканджии във войните. Другите 4 ще са: паметна плоча за генерала пехотинец Теодиси Даскалов в Летница; два паметни знака в Ловеч за ген. Никифор Никифоров и подп. Георги Векилски, и паметна плоча за генерал-лейтенант Йонко Панов в с. Слатина. Предстои да бъде обсъдена и идеята пак догодина в Ловеч паметна плоча да бъде поставена и на дядото на царския юрист Асен Ошанов - ген. Димитър Фиков/1859-1932/, който разгромява като майор бандата на Яко войвода в Тетевенско през 1888-а. Фиков е един от първите генерали в армията на Фердинанд I. Царският офицер е завършил Класно училище в Ловеч, а Военно - в София през 1879 г. По-късно изкласява Кишиневската военна академия заедно със Сава Муткуров и Данаил Николаев. Дал на отечеството 2 дъщери и шестима синове, от тях двама стават офицери на Борис III, а третият - личен адвокат на царя. Приятелят му ген. Николаев е едновременно кръстник на внука Асен и на престолонаследника Симеон.
Според Бенев през 2009 г. основна задача за ловешкия Областен съвет на ветераните воини ще е и тържественото отпразнуване на 65-години от пебадата на 9 май 1945 г. По повод на юбилея "ще бъде изсечен медал". В Тетевен пък ще бъде отбелязана подобаващо 130-годишнината от смъртта та Баньо Маринов, а в Троян - делото на полк. Васил Таслаков.
По думите на Бенев през т.г. в Ловеч е открита паметна плоча на ген.-лейтенант Марко Атанасов, а в Тетевен, Ябланица и с. Малиново - мемориали на загиналите във войните. В селата Врабево, Лешница и Български извор пък са разгледани книги, документирали воинските добродетели на жителите им до втората половина на 20 в., както мемоарната книга на Марин Йотов - "Очи в очи с войната".
Гергана Димитрова, БЛИЦ