Последният, но наистина голям сняг, който валя със силна виелица в София беше през 2012 година. Тази нощ я помня много добре, защото бях дежурен офицер в 6РУ-СДВР.  Образуваха се големи преспи и от Столична община се обърнаха към МВР за съдействие при снегопочистването.

Беше кошмарна нощ. Цяла нощ насочвах екипите на МВР за работа, както и тези на СГО за преместване на автомобили пречещи на снегопочистването. Тогава шеф ми беше Десо Черния и към 00.30 ми си обади да попита дали всичко е наред, че оня дето си кара Тойотата сам /Бойко Борисов/ хич няма да се церемони с такива като нас.

Слава Богу докъм 5.30 сутринта всичко беше свършило.

Помня го в детайли, защото съпругата ми беше в напреднала бременност и много се притеснявах и за нея. Тази нощ никой в районното, както и в СГО не почива, а бяха 24 часови дежурства и ни се полагаше 4 часа сън. Главният офицер от СДВР над пет пъти ми звъня да провери под моя район всичко ли е наред, защото премиерът лично го е търсил за доклад. Имаше и много паднали клони от дърветата по „Сливница” край реката, а и не само там.

Сутринта приех наряда на момчетата и проведох инструктаж на новите сили. Нощта беше кошмарна заради многото обаждания и в гражданска защита поради паднали клони и дървета, което запуши и много основни артерии! Постоянно насочвах екипи от енергето за скъсани жици и прекъснато електрозахранване. Сутринта Десо Черния дойде както винаги пръв и докато пиеше кафето си и разпределяше преписки ни похвали! А той никога, никого не хвалеше!

Тази нощ поне пет пъти говорих и директно с Фандъкова.

Когато се прибирах към вкъщи София беше излизана и движението нормално, а на балкона ми имаше поне 40 сантиметра сняг! Колите така бяха затрупани, че собствениците им не ги различаваха!

Та … така се работеше при Фандъкова!

 

От Фейсбук профила на Емил Томов

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук