След обилния снеговалеж и силни ветрове, сцената в страната е такава, каквато прогнозираха синоптиците. В различни райони натрупалият сняг минава 50 метра, доста населени места останаха часове наред без ток заради аварии.

Какво се случва?! Северна България угасна СНИМКИ

В София ситуацията е изключително усложнена. Още снощи започнаха сигнали за различни паднали дървета и заснежени улици.

В София през нощта работата на екипите по почистване на снега не е спирала поради усложнената зимна обстановка, съобщават от Столичната община. Интензивните валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, продължиха през цялата нощ. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ.

На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстния път. На места са извършени и по 4 обработки. Работата продължава и към момента.

Постъпили са над 100 сигнала за паднали клони и дървета. Аварийните екипи са на терен и реагират, като към този час са почистени повече от 60 паднали клони и дървета от пътните платна. Поради обилният снеговалеж и натежала листна маса множество клони са прекършени  и създават затруднения за придвижването.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспорт. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета, като същата се движи от кв. „Иван Вазов” до ж.к. „Връбница”. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв. „Иван Вазов”. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв. „Драгалевци” - хижа „Алеко” и „Бояна” - местността „Златни мостове”.

Към момента няма данни за спряно топлоснабдяване в райони на София. По данни на „Електрохолд” има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите „Витоша”, „Панчарево”, „Кремиковци”, „Лозенец”, „Нови Искър”, „Студентски”, „Банкя”. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

В социалните мрежи пък преливат постовете с паднали дървета, непочистени улици и всякакви гледки от зимната България.

Апокалипсис заради снега в цяла България, ето къде е най-страшно ВИДЕО

Според синоптиците обаче обстановката и днес ще е доста тежка. Червен и оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила в неделя за много области в страната.

На страницата си във Фейсбук от МВР напомниха, че при обилен снеговалеж трябва да сме много внимателни на пътя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук