Безпрецедентно за най-новата история на страната ни нито една партия или коалиция не подаде документи за регистрация за вота на 14 ноември в първия ден, в който бе възможно това, показа проверка на „Монитор“ в края на работния ден на Централната избирателна комисия.

ЦИК стартира приемането на книжата от всяка формация, желаеща да се регистрира за изборите 2 в 1, като крайният срок изтича на 29 септември - идната сряда. Обичайно още в рамките на първия ден част от желаещите не само подават документи, но получават и регистрация. Вчера обаче се оказа, че няма мераклии. Поне не толкова нетърпеливи.

ЦИК още преди седмица одобри изборните книжа и видовете документи, които формациите трябва да предадат.

Комисията дори прие облекчени условия за регистрация за вота. Така партиите подават едно заявление, в което посочват за кой вид избори искат да се явят - президентски, парламентарни или и двете. Ще прилагат само една подписка за подкрепа, но от тях ще се искат все пак два депозита от 2500 лв.

„Приели сме, че след като избирател подкрепя дадена партия да участва в изборите - за него няма значение дали ще участва в парламентарни или президентски. Затова приехме, че е достатъчна една подписка.

Тези партии, които ще участват само в единия от двата избора, ще трябва също да представят отделна подписка от 2500 подписа“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева по-рано през деня пред bTV.

Иначе от следващия понеделник (27 септември - б.р.) пък започва да тече срокът за подаване на документи в ЦИК за
инициативните комитети, които издигат независими кандидати за президент. Пак оттогава тече и времето за регистрация в РИК за инициативните комитети за независимите депутати. Крайният срок за тях е едва 4 октомври.

Самите двойки за президент ще са ясни едва след 12 октомври, когато пък е крайният срок партиите и коалициите да ги подадат до ЦИК.

В интервюто си Матева бе категорична също така, че 1600 машини допълнително ще са достатъчни за вота на 14 ноември. ЦИК взе решение да ги поръча, защото второ устройство ще имат секции с над 320 избиратели. "Няма санкции за избирателя, който не изпълни задължението си да гласува", посочи още говорителят на ЦИК.

Лондон даде съгласие за секции, препоръчва ни е-гласуване

Великобритания даде съгласие за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители на 14 ноември 2021 г. на територията на страната, съобщават от външно министерство.

В нотата, с която британското външно министерство ни информира за даденото съгласие, се посочва, че Великобритания отчита желанието на българската страна да улесни упражняването на вота на избирателите, като се разкрият секции на различни места, включително в посолството ни в Лондон.

Отправят се препоръки за обмисляне на алтернативни варианти като дистанционна форма на гласуване или по пощата, а в случай че това не е възможно, да се организира присъствено упражняване на вота. Уточнява се, че организирането на изборите трябва да бъде съобразено с актуалните противоепидемични мерки във Великобритания, свързани с пандемията от коронавирус.

В понеделник от МВнР посочиха, че вече тече подготовката за вота в чужбина и към момента е поискано съгласие от 55 от общо 128 държави, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ