Тайни проби разкриха: Ядем опасен хляб от украинско зърно!
Вносната пшеница не отговаря на европейските стандарти, категорични са родни зърнопроизводители
Има риск да ядем опасен хляб от украинска пшеница, която не отговаря на европейските стандарти и е с влошено качество. За това алармират зърнопроизводители, цитирани от "Труд".
Вносното жито свали пазарната цена на българското жито, а земеделците са принудени да продават под себестойност родната продукция.
Проба, взета тайно от украински камион, показва, че внасяното у нас зърно от Украйна е негодно за употреба, твърдят от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Пробата е изследвана в независима лаборатория.
Според председателят на УС на организацията Костадин Костадинов липсва контрол при вноса от Украйна на пшеница и другите видове зърно. От бранша подчертават, че препаратите, кoитo изпoлзвaт в Украйна, ca много по-евтини и са зaбpaнeни в Европейския съюз (ЕС), което реално води до това, че евтиното вносно зърно не отговаря на родните изисквания.
Заради ниската цена обаче, някои пекарни купуват украинско зърно и го влагат като брашно в хляба.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
8 Коментара: