Има риск да ядем опасен хляб от украинска пшеница, която не отговаря на европейските стандарти и е с влошено качество. За това алармират зърнопроизводители, цитирани от "Труд".

Вносното жито свали пазарната цена на българското жито, а земеделците са принудени да продават под себестойност родната продукция.

Проба, взета тайно от украински камион, показва, че внасяното у нас зърно от Украйна е негодно за употреба, твърдят от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Пробата е изследвана в независима лаборатория.

Икономист от БАН стресна България: Олиото ще поскъпне с 50%! Внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна

Според председателят на УС на организацията Костадин Костадинов липсва контрол при вноса от Украйна на пшеница и другите видове зърно. От бранша подчертават, че препаратите, кoитo изпoлзвaт в Украйна, ca много по-евтини и са зaбpaнeни в Европейския съюз (ЕС), което реално води до това, че евтиното вносно зърно не отговаря на родните изисквания.

Заради ниската цена обаче, някои пекарни купуват украинско зърно и го влагат като брашно в хляба.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук