„Спрете подигравката с бранша ни!!! Докато ние сме затворени, всеки си прави каквото си иска!“, с това започва пост на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) в социалните мрежи.

„С епидемия ли се борим или имитираме дейност и загриженост!?!? Така ли се опитвате да ограничите вируса???? Здравен ефект ли търсят здравните власти, или заблуждават обществото, че нещо контролират?! 

И да напомним - още нямаме отговор на поканата си за публичен дебат с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов!“, допълват от БАЗ.

Повод за гнева на ресторантьорите е скрита камера, направена от NOVA, която разкрива, че се провеждат незаконни частни партита в апартаменти и зали под наем. Оферти с терени, които се отдават за купони, заливат интернет. Всеки петък и събота в тях се събират шумни компании въпреки правилата на здравните власти.

Ето как можем ли да организираме купон с 30-40 човека въпреки забраните и как читалище се превърна в парти зала.

Според последните правила, за да се избегне струването на много хора на едно място, частните партита за групи над 15 човека са забранени. Въпреки това апартаменти, частни къщи и зали за партита свободно отдават терени за купони на огромни групи от мераклии за нощен живот, показа проверката. Оферти за наем за купон откриваме в десетки обяви в интернет с имоти в цялата страна.

Началото на седмицата. Екипът на NOVA търси място за празнуване на рожден ден за компания от поне 20-30 човека за този уикенд. Ето разказът на репортерите:

Влизаме в ролята на таен клиент и опитваме да намерим имот, който да наемем за купона в петък или събота вечер.

„Апартамент за Вашето частно парти”. Тази оферта веднага привлича вниманието ни, докато преглеждаме вариантите в интернет. Според обявата просторният петстаен терен в центъра на София е подходящ за празнуване на лични поводи или частни партита. Звъним на оставения телефон в офертата, за да опитаме да резервираме. Според офертата апартаментът е с капацитет 15 човека. Питаме дали компанията за празнуване може да е по-голяма.

Уточняваме и детайлите по наемането. Според инструкциите, които получаваме, настаняването става самостоятелно, без рецепция, след предварително плащане. Достъпът до апартаментите се извършва посредством клавиатура с код. И до лична среща с наемодателите не се стига.

Първият опит се оказва успешен. Срещу 360 лв. за една нощ успяваме да договорим партито в огромeн апартамент на бул. „Христо Ботев”. Търсим и други варианти за празнуване за още по-голяма компания. Попадаме на обява за зала за частни партита в столичен квартал. 

Договаряме се и изместваме купона за неделя вечер, тъй като и двете нощи през уикенда се оказват наети за други партита. Собственикът ни предупреждава, че купонът може да продължи до 11 вечерта. Тъй като такова е работното време на залата. Той ни уверява, че проблем за шума със съседите няма да имаме, тъй като читалището е в отделна сграда. Но ни инструктира да внимаваме с хора от компанията.

Съгласяваме се и отиваме на място в читалището, за да уточним детайлите за празнуването на рождения ден. Влизаме със скрита камера. Уточняваме пак и бройката за купона. Собственикът подчертава, че рядко прави компромиси и ни предупреждава за рисковете. Но до последно не се отказва от отправената офертата.

Екипът ни търси място за купон и извън София. Попадаме на оферта за терен за частни партита в центъра на Варна. И там, оказва се, сме закъснели със запитването. Купонът там ще ни струва 80 лв. за цялата нощ, но на наша отговорност.  Звъним и на обява за терен за частни партита в Стара Загора.  Само за няколко минути успяваме да запазим терен за парти за голяма компания в три града. Въпреки забраните. Подаваме сигнал и до здравното министерство. В писмен отговор до NOVA от там обясниха, че контролът при частните имоти е в ръцете на самите собственици.

„Правото на собствениците на частни имоти за отдаване под наем е от частно – правен характер и е извън правомощията на регионалните здравни инспекции. Нарушенията или неизпълнението на въведените противоепидемични мерки се установяват с актове, съставени от държавните здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини”, обясниха от столичното РЗИ.

Сигнали за незаконни партита в частни имоти получават и в бранша.

„Хората търсят всякакви алтернативи. А вариантите са страшно много – зали се наемат, имам информация, че се наемат халета, които никога не са били заведения, за частни партита, които не са регистрирани никъде. Хората са много изобретателни и всичко е за сметка на белия бизнес”, смята Ричард Алибегов от Българска Асоциация на заведенията. Затова контролът върху незаконните партита в частни имоти трябва да се затегне, настояват ресторантьори и хотелиери.  

Опити за наемане на частни апартаменти за незаконни партита се правят още при първото затваряне на заведенията, разказва Борис Павлов. Компанията му посредничи при краткосрочно отдаване на наеми.

„Наблюдаваме ръст в запитванията, които са именно за партита или събиране на повече души, тъй като заведенията и традиционните места, където такива мероприятия се случват, в момента са затворени. При нас винаги партита са били забранени, както и в 75 % в Airbnb-тата в целия свят. Разбира се, няма 100 % сигурност, защото някои от потребителите не казват, че запазват този апартамент за парти”, обясни той.

В някои държави апартаментите под наем дори се използвали за мащабни партита, които се организирали в тайни групи в социалните мрежи в интернет. Без знанието на собствениците. За да ограничат парти апартаментите, големите резервационни платформи дори се принуждават да въведат специални правила. А незаконните купони се организирали предимно през сайтове с обяви или в социалните мрежи.

При два от опитите да организираме шумен купон обаче получаваме отказ. Първо – в къща за партита в столичния квартал „Княжево”. На камък удряме и при зала под наем в квартал „Надежда”. Санкцията за физически лица е от 300 до 1000 лв., а за юридически – наказанието достига до 2 хил. лв.От Българска Асоциация на заведенията допълват: 

„От репортажа на NOVA: 

Подаваме сигнал и до здравното министерство. В писмен отговор до NOVA от там обясниха, че контролът при частните имоти е в ръцете на самите собственици.

„Правото на собствениците на частни имоти за отдаване под наем е от частно–правен характер и е извън правомощията на регионалните здравни инспекции. 

Нарушенията или неизпълнението на въведените противоепидемични мерки се установяват с актове, съставени от държавните здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини”, обясниха от столичното РЗИ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!