„През 1997 г. работех в Министерство на труда и социалната политика и много добре се сещам, че въздухът миришеше на „гражданска война“. Политиката се разви за тези 25 години, но все още имаме нужда от политици, които мислят за държавата“, това каза социалният министър Деница Сачева.
 
Повод за думите й са събитията от 4 февруари – на този ден преди 24 години БСП връща мандата за създаване на правителство. Мандатът е връчен на ОДС и това е първото правителство, изкарало целия си мандат в новата демократична история на България.

Малко преди това цялата страна е скована от безпрецедентна и до днес национална стачка.

Коронавирусът и животът
„Не мисля, че има връзка между разхлабването на мерките, които са такива от 1 февруари, и увеличението на броя дневен заразени. Очакванията за покачването на новозаразените имаше и преди разхлабването на мерките“, поясни тя по повод растящия брой новозаразени българи с коронавирус.
 
„Трябва да се научим да живеем с вируса, не можем постоянно да се крием от него и постоянно да стоим затворени“, допълни тя.
 
Отваряния и разхлабени мерки
„Не можеше учениците да продължат да учат онлайн. За фитнесите се взеха достатъчно добри мерки, от моловете също ни увериха, че ще спазват мерките“, заяви Сачева в сутрешния блок на БНТ. 

„Имаме уговорката, че отварянето на ресторантите ще се случи на 1 март. Все пак решенията са изцяло плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, а не на политически решения. Тепърва ще се реши дали това ще се случи“, поясни министър Сачева.
 
Тя увери, че антикризисните мерки ще продължат да действат максимално дълъг период. Социалният министър увери, че ако ще има нови мерки, то те ще са от 1 април.
 
Пари и помощи
„Каквото и да направим винаги ще бъдем обект на критики. Просто защото такава е ситуацията – ние носим отговорност, а другите гледат отстрани и критикуват.
 
Никога не сме казвали, че ще даваме по 50 лева на месец за пенсионерите до изборите. Тази мярка ще продължи до края на извънредното положение. Средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е около 56 лева и именно заради това решихме да дадем по 50 лева на всички възрастни без значение от размера на пенсията им“, поясни министър Сачева.
   
Изборите и битката ГЕРБ-БСП
„Съвсем скоро и от ГЕРБ ще обявим водачите на листите ни. Рано е да се прогнозира какво ще се случи на изборите. В момента имаме много задачи, които трябва да изпълним като правителство.
 
В БСП има много проблеми в моменти. Не мисля, че съществува въпрос дали има избор между БСП и ГЕРБ. БСП е твърде ангажирана със себе си, за да може да работи в полза на държавата“, каза социалният министър.
 
Говоренето на Цветан Цветанов
„Изключително консолидиращо се отразява говоренето на Цветан Цветанов за ГЕРБ. Всички в партията са меко казано възмутени от това, което се случва. Той ни сплотява, а не ни разцепва
 
Ако е има данни за престъпление отдавана е трябвало да ги сподели в прокуратурата“, категорична бе Сачева.
 
Президентските избори и Радев
„Прекалено рано е и въобще не коментираме темата за това кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. По никакъв начин думите му на Радев, че ще се кандидатира за втори мандат като президент не ни пришпориха.
 
Радев непрекъснато тича пред вятъра – това си е негова стратегия, която непрекъснато следва и непрекъснато се проваля.
 
Ето – виждате, че дори не изчака вицепрезидентът Йотова да се излекува от коронавируса и да е до него. От нейно име говори, очевидно притиска БСП“, каза социалният министър.
 
Сачева отговори на въпрос възможно ли е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се яви на президентските избори: „Прекалено рано е да коментираме каквито и да било лица, но със сигурност в ГЕРБ има много хора, които са достойни да вземат тази позиция.
 
Едно е сигурно – не сме обсъждали създаването на ново правителство без премиер Бойко Борисов“.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!