Червеното вино предпазва от болести на Алцхаймер и Паркинсон, пише сп. "Frontiers In Nutrition", позовавайки се на резултатите от международно проучване.

Липсата на витамин D увеличава риска от рак


Специалисти от Испания, САЩ и Великобритания са направили изследване, според което редовната консумация на популярната напитка намалява риска от възникване на невродегенеративни заболявания.

Според учените червеното вино съдържа компоненти, които, преминавайки през червата, образуват специални киселини, предпазващи невроните от вредни вещества.

По този начин въпросните компоненти помагат да се предотврати увреждането на клетките, пряко свързано с развитието на невродегенеративни заболявания.

Здравословните ползи на една от най-ценните билки в китайската медицина

В хода на изследването специалистите са установили, че най-активната винена киселина е 3,4-дихидроксифенилоцетната киселина. Тя е в състояние да защити клетките както в ниска, така и във висока концентрация.

Учените обясняват, че съдържащите се във виното вещества забавят процесите на разрушаване на клетките и са отлична профилактика срещу болести като Алцхаймер и Паркинсон.