От правителството многократно беше анонсирана втората вълна на COVID, взети са всички мерки и продължават да се взимат такива, заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Като пример за непрекъснатата работа на правителството тя посочи и анонсираните вчера нови 80 милиона лева, които ще влязат в системата на здравеопазването.

"Хората трябва да бъдат спокойни, че правителството е на своето място", увери министърът.

Непрекъснато се правят анализи на ситуацията, така че да бъдат взети най-добрите мерки както за хората, така и за икономиката.

Министърът обясни, че е изключително важно икономиката да работи и хората да запазят своите работни места. По нейно мнение настоящите мерки са адекватни към ситуацията и призова хората да ги спазват.

"Правителството предприе редица мерки, за да може хората да запазят работните си места и да осигурят стандарта и начина си на живот", каза Петкова.

Кризата е променила дневния ред на целия свят и е нормално бизнесът да изпитва затруднения, обясни министърът.

Тя каза, че не се е забелязал спад на потреблението на електрическа енергия у нас при първата вълна от коронавирус през пролетта. При природния газ обаче не е била такава ситуацията и потреблението се е свило. "Булгаргаз" е предприел съответните мерки, успокои Петкова.

Проверката на Министерство на енергетиката в "Топлофикация София" по отношение на сметките за предишния отоплителен сезон не е показала нарушение. Министърът каза, че приветства усилията на дружеството да опрости сметките, за да станат разбираеми и уточни, че проблемът с тях е бил комуникационен.

Предстоят да бъдат представени пред Народното събрание и резултатите от проверката на КЕВР. "Намаляването на газа с 40% потребителите го виждат и отчетен положителен ефект", увери министърът.