"Ясно е, че въглищата не са част от енергийния микс на бъдещето. Както виждате ние търсим решения и вече работим по различни проекти дори за преходния период". Това каза инж. Емил Христов, директор на ТЕЦ Бобов дол по повод твърденията, че енергийните предприятия са част от миналото и че не разбират възможностите, които дава зелената сделка.

"Такова решение е внедряване на биомасата, която да замести част от въглищата. Биомасата е възобновяем източник на енергия в цял Свят, с изключение на България, защото тук нашите зелени не харесват европейските правила, а си измислят свои. Не говоря за еколозите, да не ми се обидят, защото ТЕЦ Бобов Дол работи ръка за ръка с тях в търсене на най – добрата алтернатива.

Обаче най - добрата алтернатива не е в празните приказки, а в технически и икономически издържани проекти, които променят регионите и ги запазват. Как си представяте днес да закрием ТЕЦ-а, мината и утре 2-3000 безработни да си купят скъпи фотоволтаици да си ги редят по покривите. Ние носим отговорност за съхраняването на българската енергетика и развитието на сектора, но носим отговорност и към регионите. Каква отговорност носят зелените.

Да си защитят заплатите към международните организации, в които работят, с 2-3 шумни акции. Те пари на хората за фотоволтаици ще дадат ли, проекти за тях ще направят ли. Ако ние – хората с образование и опит в енергетиката въоръжени с множество експерти – енергетици, инженери, еколози не разбираме какво е предизвикателството пред нас, то хора без никакво образование и опит в областта ли ще решат проблемите с публикации в социалните мрежи", каза още инж. Емил Христов, директор на ТЕЦ Бобов дол по повод твърденията, че енергийните предприятия са част от миналото и че не разбират възможностите, които дава зелената сделка.