Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните ни курорти няма да отворят през летните месеци. Причината, че почти нямат резервации, както от българи, така и чужденци, а направените преди кризата с Covid-19 са отменени, предава БНТ.


Според туроператори най-предпочитани от туристите през лятото ще бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости.

Тежък летен сезон с малко на брой туристи очакват собствениците на хотели в страната. Те твърдят, че ще имат минимална печалба от дейността си през следващите месеци и дори трудно ще успеят да покрият разходите си. Причините са няколко - на първо място е неяснотата колко от чуждестранните туристи, които традиционно почиват на родното Черноморие, ще се завърнат и тази година.

Освен това, за да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите хотелиерите трябва да инвестират много средства, които са допълнителен разход за тях. Така теглейки чертата, собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре да не отварят това лято.

Хотелите в най-големия курортен комплекс у нас Слънчев бряг все още не са отворили. Собствениците се надяват, че сезонът ще стартира през юли и август. Твърдят обаче, че традиционните за курорта английски туристи няма да дойдат.

"По това време вече имах някъде към 60 човека. До края на сезона ставаха 80-90. Сега няма да отворя с повече от 20-25 човека. Категорично-не", отсече Веселин Налбантов, собственик на хотел.

Въпреки липсата на туристи, част от заведенията в Слънчев бряг вече работят.

"Лично на нас ни се отразява доста сериозно, понеже работим главно с туристи от Великобритания, от Дания, от Швеция. Разчитаме много на тях", каза Елина Грудева, собственик на заведение.

В планинския курорт Банско голяма част от хотелите също не работят. Очакват, че с отварянето на границите у нас ще започнат да идват и туристите от съседните държави, твърдят, че само с посетители от България няма да покрият разходите си.

Георги Думанов, собственик на хотел: "Ние работим с групи от Германия, от Англия и Чехия. Две трети от групите се отказаха", заяви Георги Думанов, собственик на хотел.

От бранша настояват за мерки от държавата, с които да бъдат привлечени повече чужденци.

Очакванията на туристическия сектор са цените тази година да бъдат намалени, въпреки финансовите затруднения на голяма част от хотелите и ресторантите.