Пълно неведение за търговците на горива около прилагането на антикризисната мярка с отстъпка при зареждане. Според плановете, трябва да се приспадат 25 стотинки от цената при зареждане, но не е ясно как това ще бъде организирано.

„На този етап всяка информация, която получаваме, е от медиите. За нас това е едно глупаво и необмислено решение, което хвърля целия бранш в паника. Как е възможно да се вменява допълнителна административна тежест на бизнеса?”, заяви в ефира пред Нова телевизия Цветан Песаров, собственик на петролна база и бензиностанция в Горна Оряховица.

Той посочи, че контролът върху прилагането на мярката се прехвърля изцяло върху бранша. „Ако трябва и защита на лични данни да се администрира, е изключително голяма тежест за бизнеса. Ние недоумяваме защо трябва на толкова много бензиностанции в България да се хвърля тази тежест, а не може на по-високо ниво директно от акциза да бъде приспадната тази т.нар. помощ към крайния клиент и да се улесни целия процес“, посочи той.

„Грешки, допуснати от наша страна, също ще бъдат абсолютно санкционирани в това отношение, докато държавата, извършвайки този процес в своите агенции, възможността от допускане на грешки и злоупотреби ще се сведе до минимум“, добави той.

„Това е абсолютна глупост, че малките бензиностанции в момента генерират печалби и използват момента да генерират допълнителни печалби. В момента е най-тежкия момент от всички години, в които сме работили. Изключително нисък марж на печалба. Инфлацията галопира“, каза Песаров.

„Тази административна тежест ни погубва. Държавата просто ни пречи да си изпълняваме законово бизнеса“, завърши той.