Температура, главоболие, запушен нос, втрисане, кихане, умора... Кой не би искал всичко това да приключи възможно най-бързо? Не се нахвърляйте веднага на лекарствата, помислете и за други средства, изпробвани в битката с грипа.
Храни, които подсилват имунитета

Грипът е най-яростен при смяната на сезоните. Добра превенция срещу него е консумацията на продукти, богати на витамини и други полезни за имунната защита вещества – плодове, зеленчуци, зърнени и млечни храни. Според проучвания недостигът на само един от основните микрохранителни вещества може да доведе до нарушена функция на имунната система – става дума за цинк, селен, желязо, мед, калций, фолиева киселина, витамини А, В6 и С, пише Elle. Затова храненето трябва да е разнообразно, да се избягват продуктите, богати на транс мазнини и бързи захари. Консумирайте много плодове и зеленчуци – те съдържат антиоксиданти, които успешно се борят със свободните радикали.

Чесън и лук срещу микробите

Чесънът съдържа голямо количество алицин – вещество със силни антибактериални и противогъбични свойства. За да се възползвате напълно от ефекта му, яжте по 4-5 скилидки на ден. Чесънът е богат и на антиоксиданти, които подсилват имунната система.
Лукът също съдържа алицин, но освен това и кверцетин – ефикасен антиоксидант от семейството на флавоноидите.

Спокойствие и пилешки бульон

Почивката е един от най-важните фактори за бързото възстановяване на организма от грип и подобни на грип състояния. Осигурете си 7-8 часа спокоен нощен сън. Не решавайте важни житейски въпроси и конфликти точно когато ви е нападнал грипният вирус.

Пилешкият бульон – едно легендарно средство срещу много неразположения, е особено подходящ при грип. Някои от съставките му имат противовъзпалителни свойства, които намаляват интензивността на грипните симптоми. Според канадско проучване пилешкият бульон е по-благотворен за организма от топлата вода и билковите отвари.

Движение за изхвърляне на токсините

Физическата активност може да подпомогне бързото справяне с грипа при млади хора, които изпитват болки най-вече в гърба и раменете. Кратки, средно интензивни тренировки действат добре срещу гърлобол, облекчават синусите и освобождават дихателните пътища.

Изследвания показват, че ходенето пеша ускорява оздравяването, без при това да се приемат каквито и да било лекарства. Движението в умерен ритъм стимулира имунната система и така подпомага борбата с инфекциозните процеси. Все пак при температура, общи мускулни болки, силна кашлица и трудно дишане е по-добре да се въздържате от спорт.

Лечебни билки

Много са билките, които помагат при грип.
Женшенът, известен от хилядолетия от азиатската традиционна медицина, стимулира имунната система. Световната здравна организация го препоръчва също при голяма умора и отслабен организъм.

Мащерката подобрява състоянието на лигавицата на гърлото и има стимулиращ отхрачването ефект. Това допринася за по-бързо очистване на дихателните пътища.

Черният бъз е позната билка от българската народна медицина. Флавоноидите, които се съдържат в плодовете му, могат да съкратят респираторните инфекции с 4 дни. Екстрактът от него действа срещу 10 щама на грипния вирус.
Ехинацеята доказано намалява дискомфорта от симптомите и продължителността на грипа. Тя е силен съюзник на имунитета. Антибиотичният й ефект се дължи на ехинакозида, съединение сравнимо по сила с пеницилина (повече за ехинацеята прочетете на стр.).

Мед – най-сладкото лекарство

Това, което прави меда толкова полезен за организма и толкова силен боец против грипа, е че той е пълен с безценни хранителни вещества - 22 аминокиселини, 27 минерала, пълна гама от витамини и 5000 живи ензима. Сместа от мед и пресен лимонов сок има успокояващо действие при болки в гърлото и спомага за намаляването на дразненето при кашлица. Пчелното млечице и пчелният прашец имат силно антибактериално действие.