България е на второ място по брой на жените учени в Европейския съюз, сочи статистиката на Евростат. На първо място в класацията е Литва, в която 57% от учените са дами. У нас процентът е 53. След България в топ 5 са Латвия, Португалия и Дания.

Росица Янева е главен асистент и гледа към доцентска степен в близките години. Последната й експедиция с изследователска цел е Антарктида. От белия континент тя е взела проби от почвата, лишеи и мъхове. 

Деница Тодорова-Апостолова е химик. Специализирала е в Австрия и Великобритания. Участвала е в няколко антрактически експедиции.

„След като завърших университет, дълго време търсих работа по специалността. Моя професорка ме насочи към нейни колеги от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Пробвах си късмета и кандидаствах ”, каза в студиото на „Събуди се” инженер геодезистът Росица Янева.

Деница пък сподели, че като всяко момиче, като малка е искала да бъде доктор, журналист и куп други професии.

„Завърших химия в Софийския университет. Започнах да търся работа и съвсем случайно ми се обадиха, че има едно свободно място в катедрата по геология, палентология и изкопаеми горива. Така започна моята научна кариера”, разказа Деница Тодорова-Апостолова.

Двете дами учени споделиха, че емоцията от експедицията на Антарктида е уникална.