Забързаното ежедневие и масовото разпространение на преработени храни направиха маргарина, палмовото масло и пържените продукти често срещани в нашата кухня.

Тази смес от две съставки спасява 1000 живота всяка година!

Но зад тези на пръв поглед "полезни" и евтини опции се крият сериозни рискове за здравето ни.

В тази статия ще разгледаме как тези храни влияят на организма ни и защо трябва да ги избягваме, пише "Фокус".

7 проблема, които се решават по-добре с мандаринова кора, отколкото с лекарства

Маргаринът – "здравословната“ алтернатива, която заблуждава

Маргаринът се наложи като "по-здравословен“ заместител на маслото през втората половина на 20-ти век. Продуктът, изработен от растителни масла, обещаваше по-ниски нива на холестерол и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Това обаче се оказа мит.

Много видове маргарин съдържат трансмазнини, които са опасни за здравето. Трансмазнините повишават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на "добрия" HDL холестерол, като това води до повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.

Дори при намаляване или премахване на трансмазнините, маргаринът остава преработен продукт, който съдържа вредни съставки.

4 ефикасни рецепти при остри и критични проблем с бъбреците

Палмовото масло – евтин, но опасен избор

Палмовото масло се използва широко в индустрията поради ниската му цена и дългия срок на годност. Присъства в множество преработени продукти, от бисквити до замразени храни. Но тази икономична опция е обвързана с множество здравословни и екологични проблеми.

От здравословна гледна точка, палмовото масло е богато на наситени мазнини, които водят до повишаване на холестерола и увеличаване на риска от сърдечни заболявания.

Въпреки че се рекламира като "по-здравословно“ за пържене, неговото прекомерно използване допринася за затлъстяването и влошаването на метаболитните процеси в организма. Не на последно място, палмовото масло се свързва и с обезлесяването в тропическите райони и загубата на местообитания на застрашени видове.

Фритюрници и пържени храни – какво всъщност ядем?

Една от популярните кухненски джаджи от миналото – фритюрникът – често се пълнеше с олио или палмово масло, защото се смяташе, че те са подходящи за пържене. И дори да сме заменили класическите фритюрници с по-модерни технологии като въздушните фритюрници, пърженето си остава пържене.

При пърженето на високи температури се образуват акриламиди – химични съединения, свързани с повишен риск от рак. Независимо дали пържим картофи или пилешко месо, самият процес води до образуването на вредни съединения и увеличава съдържанието на мазнини в храната.

Това води до сериозни последици за здравето – повишаване на калориите, увеличаване на теглото и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Пържено пиле и картофи – любими, но опасни

Пържените храни, особено пърженото пиле и пържените картофи, са неотменна част от менюто в много домакинства. Въпреки че са любими на милиони хора по света, те са особено вредни за здравето.

Високото съдържание на наситени мазнини, сол и въглехидрати допринася за множество здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Особено проблематично е, че тези храни често се консумират в големи количества, което води до прекомерно калорийно натоварване. Така пържените картофи и пилето не само увеличават телесното тегло, но и натоварват организма с вредни вещества, които затрудняват нормалното му функциониране.

Нека обобщим основните проблеми, свързани с маргарина, палмовото масло и пържените храни:

  • Трансмазнини – повишават риска от сърдечносъдови заболявания и възпалителни процеси в организма.
  • Наситени мазнини – повишават нивата на холестерола, водят до затлъстяване и увреждат метаболизма.
  • Акриламиди – потенциални канцерогени, които се образуват при пържене на високи температури.
  • Високи калории – прекомерният прием на калории от пържени храни увеличава риска от затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми.
  • Инсулинова резистентност – пържените храни могат да доведат до нарушения в инсулиновата чувствителност, което е предпоставка за развитие на диабет тип 2.