Организмът трябва да се възстанови след прекарана коронавирусна инфекция, затова е много важно храненето да е правилно. Диетата трябва да включва пълнозърнести храни, бобови растения, най-малко пет порции зеленчуци и плодове, както и риба и млечни продукти. Мнението е на диетолога Маргарита Провоторова, цитирана от БГНЕС.

„Адекватната диета играе една от основните роли в рехабилитацията. Именно с храната трябва да получим всички микроелементи, необходими за нормалното възстановяване“, коментира диетологът.

Диетата трябва да съдържа достатъчно количество непреработени или пълнозърнести храни: овесени ядки, елда, ориз, ечемик, булгур, които са отличен източник на енергия, богати на витамини от група В и съдържат значително количество диетични фибри, необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Според нея е много важно да се консумират най-малко пет порции пресни зеленчуци дневно, за да се осигури не само необходимото количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, но и фибрите, необходими за поддържане на микробиома. Една порция е 80-100 грама.

„Наложително е рибата да присъства в диетата и е много добре да имаме ястия от мазни риби на трапезата ни няколко пъти седмично.

Така получаваме необходимата омега-3. Не изключвайте различни растителни масла и ядки от диетата – те са отличен източник на мастноразтворими витамини“, подчерта Провоторова. По думите ѝ е по-добре човек да откаже временно преработените месни продукти като колбаси и пушени меса в полза на мазна риба и морски дарове.

Ежедневната диета изисква ферментирали млечни продукти с умерено съдържание на мазнини. Изварата, сиренето, кефирът, киселото мляко без добавена захар осигуряват пълноценен протеин, те са отлични източници на лесно смилаем калций и фосфор, витамини А и В.