Велико Търново премина в „червената“ зона заради ръст на заразените с COVID-19.

На картата, на база данните от здравните власти, се вижда, че старата ни столица вече изпреварва Бургас по брой болни на 100 хил. души на 14-дневна база, съобщава bTV. 

Още 4 области преминаха в „жълтата“ зона днес – Благоевград, Смолян, Кърджали и Монтана. Само област Видин все още е в „зелено“. 


Само за една седмица броят на заболелите във Великотърновско е четири пъти по-висок, сочат данните на РЗИ. Основно от хора в трудоспособна възраст, разпределени в няколко групи, а именно: 

завърнали се от почивка в чужбина или българското Черноморие;

лица, на които се налага да се върнат по местоживеене в чужбина;

лица, работещи в чужбина, направили си тестове, с цел отпадане на задължителната карантина при пристигането си у нас. 

С последната група се пълни вече второ COVID отделение в горнооряховската болница. 5% от тях са финансово обезпечени, но здравно неосигурени, което допълнително затруднява болниците в условията на пандемия. 

Леглата за COVID пациенти са 47, като 30 от тях вече са заети. „Хората си мрат, както при другите вълни. Не е по-леко. Пак има възрастни пациенти, пак има тежко болни пациенти. Това, което е по-различно – заразните са предимно гастарбайтери“, каза Иван Иванов, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Боледуват и цели фамилии, и работни колективи. Общо леглата в областта за пациенти с коронавирусна инфекция са 143, разпределени в 5 лечебни заведения. 121 вече са заети.

В Свищов, където в предходните вълни срещнаха затруднения, засега се справят.

„Клиничната картина на пациентите е доста по-лека от това, което се случваше. „Имаме вече доста изписани хора, които стоят от порядъка на 6 до 7-8 дни. Нямаме така интензивно влошаващи се“, обясни Илиян Венков, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“.

От РЗИ отчитат интерес към ваксините. „Зелените коридори“ се оказват предпочитани, тъй като не изискват предварително записване.