325 000 българи ще пътуват за празниците, като 260 000 от тях ще са в курортите в страната, а останалите 65 000 - в чужбина. Това показват данните на Институт за анализи и оценки в туризма.

Най-много българи ще посрещнат празника в съседна Турция, като в класацията следват Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Почивката у нас за един човек стига до 380 лева на ден, а извън страната - с 45 лева повече, изчисляват още от бранша. И за този Великден българите в страната избират планинските курорти и спа хотелите, а след това и къщите за гости.

Априлци е град в сърцето на Стара планина – той има четири квартала, четири площада и четири църкви. Оказва се също така една от предпочитаните дестинации за великденските празници - 90% от къщите за гости и хотелите там вече са заети, като първите резервации са направени още през февруари.

Три дни в семеен хотел срещу 80 лева за двама за нощувка и закуска - така изглежда сметката за тази жена от Казанлък. „Това ми е любима дестинация. Природата, смесения планински и полупланински район. И това ми харесва, тишината, спокойствието, чистия въздух“, казва Йорданка Сунгурова.

Около 150 са базите за настаняване в Априлци, като преобладават къщите за гости. Надценка за Великден няма.
„Ние по принцип даваме цялата къща под наем, независимо колко човека са. Отдаваме, цената ни е за вилата и колкото искат толкова се настаняват“, обяснява Цонка Бочева, собственик на къща за гости в Априлци.

Най-предпочитаната дестинация остава планината, казват от туристическия бранш. Голям е интересът и към спа курортите.

„Хората се върнаха, не само че се върнаха, но те надхвърлиха тази летаргия, която гледахме в последните години и човек повече стоеше вкъщи. Сега самолетите са пълни, хотелите са пълни, пътуванията са много и на хората им се живее, което е изключително добро“, отчете Румен Драганов.

В този СПА хотел в село Баня цените са различни според резервацията. „Двойна стая за три нощувки е малко над 1000 лева, което включва закуска и вечеря от нашето собствено стопанство, ползване на спа център с минерална вода“, обяснява Данаил Иванов, директор „Маркетинг и продажби“ в хотел в с. Баня.

Туристи има вече и на морето, където е малко по-скъпо от миналата година. „Излиза за българите някъде около 70 лева, за чужденците – около 35-36 евро“, казва хотелиерът Румен Мончев от Слънчев бряг.

Резервациите за лятото вече са в ход.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук