Тийнейджърите мечтаят за затвора. Възприемат излезлите от затвора като звезди. Тези изводи направи журналистът от сайта “За Перник” Петър Тишкин по Нова телевизия от коментари във форума по повод зверското убийство на Алберто Йорданов от 19-годишния Владислав Владимиров. По думите му младежите изпитват култ към мутрата.
Споровете във форума около зверското убийство са били около това кое от двете момчета е по-лошото, кое по-силното. Убийството се възприема като шоу, коментира журналистът Петър Тишкин. Имало е коментари от рода “Владислав може да е психопат, изверг, но не е престъпник”. Хората живеят в два свята. Единият изповядва тезата “убиецът не е престъпник”, а другият “щом не е за еврофондове, не ни интересува”.

В тази връзка, журналистът коментира, че нито един управник от града не е казал нищо по повод убийството. Като друг проблем той изтъкна, че учителите и директорите прикриват проблемните ученици, за да не трупат черни точки на училището. Тишкин посочи за пример думите на директорката на училището, в което е учил убиецът Владислав, която го е определи като “добър ученик”, а реално той е бил изключен заради тормоз на ученици и учители. Утре ще има нов убиец, защото се прикриват проблемите и не се казва истината, коментира журналистът.
По повод зверските убийства напоследък експертът по Наказателно право Ива Пушкарова заяви, че увеличаването на санкциите няма да реши проблемите в тази сфера. Санкцията “лишаване от свобода” е, за да плаши. Непълнолетните извършват тежки престъпления импулсивно, тук заплахата не работи, коментира още тя. Според нея произходът на престъпността е от средата – тежки травми в миналото, среда, в която не се уважава закона. Държавата трябва да има по-особена диференцирана политика към тези престъпления, каза още експертът. 

БЛИЦ припомня, че убийството в Перник бе извършено на 8 март в къща на улица „Луганск” в града. Алберто бил поканен със свои приятели на рожден ден в кв. Мошино. След партито в ранните часове на деня той си тръгва заедно с убиеца – 19-годишния Владислав Георгиев Владимиров. След като напускат рождения ден двамата се сбиват в района на Младежкия дом. Сдобряват се и си купуват още алкохол, като отиват да пият в мазето на убиеца. Там Алберто започва да заплашва Владислав. Двамата са имали стари вражди и малкият Алберто системно биел Владислав. Въпреки, че бил на 15 години е бил физически по-здрав от приятеля си. Сбиват се и Владислав го удря със секира. След като го убива, връзва краката му с тел и омотава трупа в юрган. Влачи го до бетонна шахта в табаните над кв. Мошино. Пуска го в шахтата и се връща отново до дома си, за да вземе бутилка спирт и запалка. Връща се обратно в шахтата и прави опит да го запали. Не успява, като само го обгаря. Прибира се в къщи и прави опит да заличи следите си в мазето, като го запали. Пак неуспешно.
Когато идват полицаите в мазето откриват зъби и следи от побой. Дрехите на Владислав от престъплението били старателно изпрани, но въпреки това по тях останали достатъчно улики. Иззета е и секирата, с която е извършено убийството. /БЛИЦ