Вчерашното решение на депутатите да дарят заплатите си за борба с коронавируса на практика остави без възнаграждения цялото държавно управление.

Без заплати остават няколкостотин души, сред които 240 народни представители, 17 министри в кабинета, над 40 председатели на държавни и изпълнителни агенции, както и членовете на политическите кабинети към министрите.

Правилникът за дейността на Народното събрание предвижда всеки депутат да получава възнаграждение в рамките на три средни заплати за страната. За четвъртото тримесечие на миналата година това означава 3939 лева, към които се добавя процент за участие в комисии и ръководни органи.

Заплатата на президента се равнява на 2 основни депутатски заплати – 7878 лева за последното тримесечие на миналата година.

А на председателя на парламента и на министър-председателя – една депутатска заплата плюс още 55 на сто или – 6105 лв. Вчера депутатите решиха, че даряват, но не и че замразяват заплатите си.

Средната работна заплата за страната е определяща за възнаграждението на поне 500 длъжности в държавата. Народните представители обсъдиха редица варианти – да замразят възнагражденията, да работят срещу минимална работна заплата или да го правят безвъзмездно. В крайна сметка решиха да ги дарят на здравното министерство.  

„В крайна сметка се обединихме около това предложение за времето на извънредното положение заплатите на депутатите да бъдат превеждани по сметка на Министерство на здравеопазването с цел парите да се използват за нуждите на борбата с COVID-19“, обясни председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Според нея този жест не трябва да се определя като популизъм: „Фактът, че това решение беше гласувано снощи абсолютно единодушно от всичките парламентарни групи, показва, че е правилно“.